Bělobrádek (KDU-ČSL): Kdo nepolíbí prsten, tomu je jasně ukázáno, kdo je tady šéf

24.11.2017 16:07

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 24. listopadu 2017

Bělobrádek (KDU-ČSL): Kdo nepolíbí prsten, tomu je jasně ukázáno, kdo je tady šéf
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Vážený pane předsedo, kolegyně, kolegové,

já bych chtěl jen říci, že ti, kteří zvolili místopředsedy Poslanecké sněmovny, by měli ještě jednou zvážit, jestli udělali dobře, jestli je to v souladu s jejich svědomím a vědomím, s tím, co tady přísahali při tom slibu. Jestliže místopředsedou Sněmovny bude člověk, který napadá média a svobodu médií. Jestli to bude člověk, který lže úplně běžně jak na půdě Poslanecké sněmovny, nebo i v předvolební kampani. Já si nemyslím, že to je zrovna něco, na co byste měli být hrdí. Nicméně to je věc každého a je to demokracie. Respektujeme výsledky voleb. Ale nemyslím si, že to je šťastné.

A doplnil bych svého předřečníka. Skutečně ta jednání byla taková, že jsme řekli, ne že chceme nějaký výbor, ale že máme nějaké tři prioritní. A nedozvěděli jsme se, že tedy je nakonec v té celkové dohodě nějaký. A já se ohrazuji proti tomu, co říkal pan Faltýnek, že by nám byl ten výbor nabídnut, ale bylo nám sděleno, že bychom ho měli mít. To se nikdy nestalo.

Stejně tak nám nikdy nebyla nabídnuta jednání o vládě. To sice pan Faltýnek neustále říká, ale protiřečníci se svým šéfem, s panem Babišem, který veřejně řekl, že o tom ani nikdy neuvažovali. Takže jeden z nich lže. A jestli to je jeden, nebo druhý, to já jim nebudu dělat soudce. Ale každopádně my jsme nikdy nabídku na jednání o vládě nedostali. A byl bych rád, aby tato nepravda už dále nezaznívala. My jsme řekli svoje podmínky již před volbami a tyto podmínky platí, to jsme na jednání potvrdili. A když jsme se zeptali, jak si představují vládní angažmá a uspořádání vlády, tak řekli, že to není na pořadu dne, že ta debata je o vedení Sněmovny, o výborech, což bylo i vlastně při svolávání deklarováno.

Takže já jsem přesvědčen, že taktika, která tady byla, těch partikulárních jednání, těch jednotlivých jednání bilaterálních, se příliš neosvědčila. A jsem rád, že se konečně kluby včera sešly - a vidíte, s jakým výsledkem. Přes ty deklarace, které tady byly o tom "pojďme pracovat a buďme velkorysí", tak se ukázalo, že to tak není. A já souhlasím s kolegou Stanjurou. Ten, kdo nepolíbí prsten, tak je za to... prostě mu je jasně ukázáno, kdo je tady šéf a jak to vypadá. A ti, kteří pro to hlasovali, tak se k tomu přidali, k těmto manýrům. A je to samozřejmě na každém z vás. Já z toho samozřejmě nebudu nějak hodnotit. Kdo jsem já, abych druhého nějakým způsobem kritizoval z tohohle pohledu? Já určitě nejsem taková morální autorita. To v žádném případě. Na druhou stranu budu rád, aby si o tom aspoň někteří zapřemýšleli, protože takhle se podle mě dlouhodobě, slušně nedá v rámci Poslanecké sněmovny spolupracovat a kohabitovat. Já jsem přesvědčen, že je velmi důležité, abychom si ty věci řekli, a není to žádná hanba.

Ale tak to řekněte dopředu a řekněte, že vám nevyhovuje třeba konkrétní kandidát za ODS, vy, kteří jste ho nevolili. Já jsem to od nikoho neslyšel. Řekněte, že má kandidovat někdo jiný.

Já si myslím, že v Poslanecké sněmovně by měla být zachovávána nějaká pravidla, některá jsou, některá nejsou. Já doufám, že bude zvolen kandidát za ODS. Je to druhá nejsilnější strana, je to opoziční strana, je to strana přes různé peripetie demokratická. Konečně, peripetie jsme měli všichni, pokud nejsme noví. I když mnozí noví obsahují velké množství politiků z jiných stran, takže mě vždycky baví, když někdo řekne, že není politik, a už je ve druhé straně, nebo ve třetí, nebo ve čtvrté u některých případů, a to včetně těch, kteří zastávají vládní funkce.

Stejně tak bych chtěl na závěr říci - podívejte se ještě jednou, co říká například pan Okamura, co řekl po svém zvolení, co řekl dnes. Já se musím zastat médií, protože i režimy, které jsou nedemokratické, mají parlamenty, dokonce mají volby, některé, ale rozdíl mezi tím, kde je demokracie a kde není, je právě svoboda slova a nezávislá média. A nad tím se prosím zamyslete, koho jste někteří z vás zvolili.

Děkuji.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.