Začátek září je pro mně jako amatérského ornitologa každoročně příležitosstí zaposlouchat se ještě jednou do zvučných trylků a prozpěvování našich opeřenců než naposled zamávají křídly a zmizí v dáli na obzoru na své pouti do teplejších krajin. Tak tomu bylo i během víkendových dní kdy místo sledování převratů v německé politice prostřednictvím zemských voleb v Meklenbursku – Předním Pomořansku jsem zavítal do kraje mezi Veselím nad Lužnicí a Třeboní abych spojil malý vandr a malou ornitologii a hlavně abych si ještě naplno užil pomalu ubývajícího sluníčka.
Všichni, kdo cestují vlakem, mi asi dají za pravdu, že žízeň na konci cesty nezřídka bývá srovnatelná s velbloudem po dlouhé cestě pouští. Žádný div, že jsem neodolal, abych nevyužil přestupní přestávky ve Veselí nad Lužnicí a neobčerstvil se pěnivým mokem v nádražní restauraci. Úžasný pocit se mě zmocnil, jakmile jsem vstoupil. Nostalgické vzpomínky a příjemně chvění se mně zmocňovaly při pohledu do interiéru, který nenaznal velkých změn od časů, kdy jsme zde jako studenti doplňovali hladinku při našich jihočeských vandrech. Kamna v rohu, dřevěné stoly pokryté ubrusem, tu sražené dohromady, tam stojící odděleně. Jen v rohu pod stropem povinná televize, kterou však nikdo nesledoval. Hosté se příjemně bavili, popíjeli pěnivý mok v atraktivních cenových relací od dvaceti do třiceti korun nebo si pochutnávali na některém skvostu z nabídky hotových jídel typu čočka nakyselo, zapékané těstoviny nebo smažený sýr (a další podobné perly opravdové české kuchyně) za 69 Kč. Jako by člověk vstoupil do jiného světa, který vynikl o to více, že jen pár dní předtím jsem poobědval v jedné z těch novodobých neosobních sterilních rádoby „retrokaváren“ v našem krajském městě. Jen meníčko za stotřicet a kromě toho taky „česká“ kuchyně, ale taková ta moderní typu „šťavnatých“ hamburgrů obložených vším možným, ale hlavně pěkně tučných a kořeněných, všelijaká ta pyré, falafely a podobnými zážitky, jejichž názvy si nepamatuji. Dobrá, nejsem gurmán, tak tomu nerozumím, leč není účelem dělat recenzi restaurací, to neumím, ale zamyslet se nad smyslem hlasování o kuřáckém zákoně. Ano, v útulné, milé a nostalgické hospůdce na nádraží ve Veselí nad Lužnicí se na rozdíl od brněnské sterilní a nenápadité retrokavárny kouřilo. A přiznám se, že mně to vůbec nepřišlo odstrašující, zdraví nebezpečné, odpuzující, smradlavé či jaké ještě a ať klesnu na úplné dno, nabídka jídel i nápojů a stejně tak i to prosté hospodské prostředí doby dávno minulé mně připadalo atraktivnější než ta zmodernizovaná nekuřácká, neinspirativní a bezhlasá „historická kavárna“ u nás doma.
A tak popíjejíc ze svého půllitru jsem začal přemýšlet o smysluplnosti našich i evropských zákonů typu zákona o zákazu kouření v restauracích a pohostinských zařízení. Kouřilo se v nich po staletí, vždyť kouření je neřest stará jako lidstvo samo a není tak dávná doba, kdy ředitelé firem nebo jiné osobnosti se nestyděli kouřit ani před kamerou. Kouření bylo výrazem jisté nonšalance, pohody, spokojenosti, nadhledu, užívání si života.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV