Bezouška (Realisté): Neschopnost, nebo zlý úmysl?

07.04.2017 6:37

Ministerstvo průmyslu a obchodu navzdory původně bohulibému úmyslu prosazuje omezení přístupu k informacím. Je to zásadní krok zpět, který by neměl projít bez povšimnutí.

Bezouška (Realisté): Neschopnost, nebo zlý úmysl?
Foto: Realisté
Popisek: Realisté

V článku “Data z rejstříku živnostníků už nepůjde zveřejnit, navrhuje ministerstvo průmyslu” přináší server LUPA.CZ analýzu dopadů novely zákona o živnostenském podnikání. Vládní úprava pravidel pro přístup k datům z živnostenského registru jednak znesnadňuje přístup k těmto datům a navrch znemožňuje další smysluplnou práci s nimi.

Novela, která je v současné době projednávána Hospodářským výborem Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, měla původně přispět k větší otevřenosti živnostenského rejstříku. Za jeden z cílů novelizace právní úpravy je v důvodové zprávě označena i nemožnost vydávání hromadných souborů (sestav) z živnostenského rejstříku. Tento bohulibý cíl je však v novele naplněn poněkud zvláštním způsobem - zákon sice nově umožní na základě ustanovení § 60 odst. 6 pořizování sestav v listinné i elektronické podobě, nicméně hned v další větě téhož odstavce znemožňuje tato data zveřejnit, nebo poskytnout třetí osobě.

Navíc je toto opatření dále zpestřeno zpoplatněním takto vydávaných informací z živnostenského rejstříku, a to částkou 5 Kč za údaje o jednom podnikateli. Požadavek, který by byl pochopitelný v případě listinných výpisů vyhotovovaných na přepážce úřadu (a i tam by asi bylo obvyklejší a pochopitelnější zpoplatnění na bázi stránek pořízeného výpisu), v případě poskytování dat v digitální podobě zavání šikanou.  Při dodržení principů deklarovaných tou samou vládou, která tento legislativní paskvil předkládá, údaje mají být zadarmo ve formě webové služby nebo datové sady OpenData.

V době, kdy se vláda zaklíná eGovernmentem, otevřenými daty a snaží se předstírat zájem o rozvoj moderní informační společnosti, je tak tento zákon ukázkou v lepším případě diletantismu, v horším případě cílené snahy úřadu ztížit veřejnou kontrolu. Návrh omezuje přístup veřejnosti k důležitému veřejnému registru.

Nezbývá, než doufat, že zákon v současné podobě neprojde. A proto je třeba dát poslancům a členům vlády na srozuměnou, že jejich postoj k tomuto tématu bude mít výrazně větší vliv na jejich předvolební obraz, než silácká prohlášení o bezmezné podpoře eGovernmentu na nejrůznějších konferencích a jiných fórech (viz například “Premiér Bohuslav Sobotka na konferenci [ISSS] zdůraznil, že elektronizace státní správy je významnou prioritou současné vlády.")

Tomáš Bezouška, zakladatel Realistů, prezident Institutu pro správu dokumentů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…