Černochová (ODS): Ministr Zaorálek se zřejmě zalekl diplomatické nóty

12.09.2017 15:45

Projev na 60. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 9. 2017 k usnesení o politizaci organizace UNESCO ohledně Jeruzaléma

Černochová (ODS): Ministr Zaorálek se zřejmě zalekl diplomatické nóty
Foto: archiv
Popisek: Jana Černochová

Hezké odpoledne dámy a pánové,

23. května letošního roku Poslanecká sněmovna přijala usnesení k politizaci organizace UNESCO ohledně Jeruzaléma. Navrhli jsme toto usnesení společně s panem kolegou Bartoškem a řadou dalších kolegů. V tomto usnesení jsme vyzvali vládu České republiky, aby zastavila veškeré platby členských příspěvků České republiky organizaci OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu UNESCO ze státního rozpočtu v letošním roce a aby tyto platby byly zastaveny i v letech nadcházejících, pakliže tato organizace bude pokračovat ve své nenávistné rétorice vůči státu Izrael a bude i nadále podléhat politizaci.

Co se nestalo. Po několika týdnech poslal pan ministr Lubomír Zaorálek dopis předsedovi Poslanecké sněmovny panu Hamáčkovi, kdy nabízel rozšíření konzultací kvůli některým hlasováním Sněmovny, která - cituji přesně - nejsou zcela komfortní s uplatňovanou zahraniční politikou vlády, mohou vyvolávat napětí a případné negativní dopady mohou poškodit bilaterální vztahy České republiky se zahraničními partnery. Překvapilo mě to stejně jako většinu z vás, kteří jste to dostali, takže jsem se obrátila na pana ministra zahraničních věcí s interpelací. Dotazovala jsem se, co tím básník chce říct. Jaká konkrétní usnesení poškodila zahraničně politické zájmy, který stát a na jaké úrovni a jakým způsobem si na předmětné či předmětná usnesení stěžuje a dozvěděla jsem se následující. Ministr Zaorálek reagoval tím, že jej skutečně popudilo usnesení Poslanecké sněmovny, které bylo kritické k politizaci UNESCO a které vyzvalo vládu, aby zvážila zastavení financování této organizaci, pokud nepřestane její politizace ze strany arabských států a pokud budou pokračovat v nenávistné rétorice směrem k Izraeli. Ministr zahraničí Zaorálek se zřejmě zalekl diplomatické nóty, kterou se ohradilo palestinské velvyslanectví v Praze a předvolání vedoucího styčného úřadu v Ramalláhu k vysvětlení na palestinské ministerstvo zahraničí. Zároveň v odpovědi na interpelaci pan Zaorálek píše, že Česká republika nemůže přestat platit příspěvky mezinárodní organizaci UNESCO, protože by to bylo v rozporu s mezinárodním právem, a tedy v rozporu s Ústavou České republiky.

Nechala jsem si, kolegyně a kolegové, zpracovat analýzu Parlamentního institutu, zda neplacením příspěvku UNESCO skutečně dojde k porušení Ústavy České republiky či závazku dodržovat mezinárodní smlouvy. Tato analýza toto tvrzení ministra zahraničí Zaorálka nepotvrdila. Následně jsem interpelovala pana ministra znovu s dotazem, co bylo obsahem zmíněné diplomatické nóty a jaký byl obsah vysvětlení vedoucího styčného úřadu České republiky v Ramalláhu na palestinském ministerstvu zahraničních věcí. V odpovědi na tuto interpelaci ministr zahraničních věcí Zaorálek uvedl, že nóta palestinského velvyslanectví obsahovala znepokojení nad projednáváním věci kolem UNESCO v Poslanecké sněmovně České republiky, kdy způsob projednávání se prý nezakládá na historických faktech a mohl by vytvářet iluzi, že Jeruzalém je sjednocené hlavní města Izraele a že Česká republika podporuje - cituji - okupaci a etnické čistky praktikované Izraelem. Byla též vyjádřena obava ze zneužití jména České republiky v izraelsko-palestinském konfliktu, neboť Izrael jednání a usnesení Poslanecké sněmovny vydával za velký průlom v mezinárodní politice. Zároveň vláda byla požádána, aby odmítla diskusi, která probíhala na pléna Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Kolegyně, kolegové, připadá vám to normální? (V sále je stále velký hluk.)

Obdobná je i informace ze schůzky vedoucího styčného úřadu České republiky v Ramalláhu se zástupci -

Takže když to shrnu. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek hodil přes palubu našeho největšího a historického spojence na Blízkém východě Izrael, když se zalekl palestinské pozice a pokáral Sněmovnu.

To přece není a nesmí být zahraničně politický zájem České republiky! Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nepřímo tak podporuje rétoriku a úmysly států, které mají k demokracii daleko a útočí na jedinou skutečnou demokracii na Blízkém východě, a to Izrael. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ukazuje, že je ochoten pošlapávat hodnoty, ke kterým jsme se vrátili po roce 1989, jako je demokracie a svoboda jednotlivce. Ministr zahraničí Zaorálek tím, že je ochoten přivírat oči nad politizací UNESCO a skrývá se za zahraničně politické zájmy, stává se spolupachatelem přepisování historie. Je to totéž jako mlčení, když represivní režimy rozhodují v OSN o lidských právech nebo právech žen. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se vymlouvá na Ústavu České republiky, že není možné pozastavit příspěvky do UNESCO. Jeho výklad přitom znamená, že se Česká republika nemůže chovat suverénně, podobně jako Izrael a Spojené státy, které tak protestují proti jednostrannosti a politizaci této instituce OSN. Jeho vyjádření je velmi alibistické a i podle vyjádření Parlamentního institutu nedochází k porušování Ústavy České republiky tím, že dojde k postavení vyplácení příspěvků UNESCO. Dokonce i samotná Ústava UNESCO v části C v čl. 8 sama předvídá a upravuje proces a důsledky neplacení příspěvku UNESCO. Je s podivem a je alarmující, že tuto informaci zrovna nemá pan ministr zahraničních věcí.

Vláda, potažmo ministr zahraničních věcí, by měli Sněmovně vysvětlit a objasnit, jakým způsobem reagovali na usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky ze dne 23. května, které konkrétní kroky učinili, aby skončila politizace UNESCO a aby na mezinárodním poli nedocházelo v otázce Jeruzaléma k překrucování historických faktů. Zároveň by měli vysvětlit, jak se (Předsedající: Jenom upozorňuji na čas, paní kolegyně!) postavili k výzvě neplacení členských příspěvků České republiky do UNESCO, zvláště když to není protiústavní, jak tvrdí Parlamentní institut.

Já se omlouvám, ale chvíli jsem musela přestat.

Ano, už budu končit, pane předsedo. Zajímalo by mě, jak vláda zareaguje či zareagovala zejména na nótu palestinského velvyslanectví, která obsahovala mimo jiné pohrůžku revize česko-palestinských vztahů a výzvu k tomu, aby se vláda distancovala od Poslanecké sněmovny. Z tohoto důvodu máme - vím, že jsme tady tento týden naposledy, ale skutečně tyto informace mě velmi zarazily a myslím si, že všechny z vás, kteří jste pro to usnesení hlasovali, by měly zarazit také. Z tohoto důvodu navrhuji dnes zařadit do programu dnešní schůze název usnesení Ignorace usnesení Poslanecké sněmovny ve věci politizace UNESCO vládou České republiky a její politika ve vztahu ke státu Izrael.

Pane předsedo, navrhuji tento bod jako pevně zařazený bod na dnešek jako druhý bod, předpokládám, po té zprávě vyšetřovací komise. To za prvé. A za druhé, v případě, že by po zprávě vyšetřovací komise se projednávala CETA, tak navrhuji tento bod jako bod číslo tři po komisi, po CETA.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…