Černý (SPD): Obávám se, že záměrem je zničení nezávislosti veřejnoprávní České televize

11.01.2023 16:57

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 11. ledna 2023 k zákonům o České televizi a Českém rozhlasu

Černý (SPD): Obávám se, že záměrem je zničení nezávislosti veřejnoprávní České televize
Foto: SPD
Popisek: Oldřich Černý

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte mi, abych se také vyjádřil k projednávané změně zákonů o České televizi a Českém rozhlase. S navrhovanými změnami vládní pětikoalice nesouhlasím. Vím, že budu říkat věci, které už tady padly vícekrát a ještě padnou.

Nesouhlasím totiž se zpolitizováním veřejnoprávních médií, kdy třetinu členů Rady České televize a Českého rozhlasu má volit Senát, který má velmi malou důvěru veřejnosti. Čeští občané Senátu nedůvěřují a v každých senátních volbách to dokazují tím, že zkrátka volit nechodí. A ani v těch posledních tomu nebylo jinak. A vy chcete dát kontrolu nad částí těchto rad veřejnoprávních médií instituci, která drtivou většinu našich občanů vůbec nezajímá? Tedy třetinová část radních by podle tohoto návrhu zákona měla být volena těmi, které volila jen velmi malá část občanů. S tímto návrhem proto zásadně nesouhlasím.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Zároveň se podivuji i nad vládním návrhem zvýšit počet členů Rady České televize z patnácti na osmnáct. Proč? Proč? Vždyť to budou další zbytečné výdaje a peníze navíc.To patnáct lidí nestačí zastat práci Rady České televize? To máte nějakou novou agendu, kterou tato rada bude vykonávat? Je totiž očividné, že tím chcete získat v radě okamžitou většinu, abyste mohli politicky ovlivňovat to, jak Česká televize funguje, abyste mohli ovládnout zpravodajství a publicistiku. Obávám se, že záměrem je zničení nezávislosti veřejnoprávní České televize. Stačila nám ta veřejná šaráda (v) prezidentské debatě na České televizi.

A toto je předzvěstí, že to bude ještě horší. Volbou těchto tří nových členů Rady České televize, kteří pochopitelně vzejdou z řad vaší vládní pětikoalice, se dostaneme do situace, že vaši zástupci budou mít v této radě většinu. No a co je tady letos jedním z nejdůležitějších bodů jednání rady? To už tady několikráte padlo. Přece volba nového generálního ředitele. Ta volba se uskuteční za několik měsíců a je zřejmé, že si s pomocí těchto nových radních chcete tuto volbu opravdu pohlídat. Proto s projednáním tohoto zákona tak pospícháte.

Slyšeli jsme, že to tak není. Dobře, pokud to tak tedy opravdu není, pokud skutečně jako pětikoalice ovlivnit volbu nového generálního ředitele České televize nechcete, tak pojďme trochu zpomalit. Můžeme nejprve v souvislosti s Českou televizí projednat například stále neprojednané výroční zprávy o činnosti České televize a výroční zprávy o hospodaření České televize (?) za roky 2018, 2019, 2020 a 2021. A dále pak mnoho potřebných zákonů vzhledem k současné kritické situaci v České republice - energie, léky, zdravotnictví, sociální problémy. Mohl bych dlouho pokračovat, ale nebudu. Pro občany jsou toto ty priority. Pojďme nejprve uzavřít minulost, řešit současnost a pak se bavme o tom, co budeme dělat do budoucna.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

8:19 Hejtman Grolich: Jižní Morava si od roku 2027 polepší v rozpočtu o 2,8 miliardy ročně

Jihomoravský kraj dostal od ministerstva financí k připomínkování pozměněný návrh, který upravuje fi…