Chovanec (ČSSD): Situaci kolem vybuchlého skladu munice nechceme podcenit

31.10.2014 11:35

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. 10. 2014

Chovanec (ČSSD): Situaci kolem vybuchlého skladu munice nechceme podcenit
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, pro ty, které zajímá situace v dotčených obcích na Zlínsku, pan premiér mi teď dal pokyn, abych v té věci vystoupil a některé věci osvětlil. (V sále se poslanci mezi sebou neustále hlasitě baví.)

Jestli mohu poprosil o klid v jednacím sále! Pokud to považujete za důležité téma, tak mě, prosím, poslouchejte!

Policie České republiky je od samého začátku na místě samém, jsou tam pyrotechnici, je tam hasičský záchranný sbor a od samého začátku tu věc bereme velmi vážně.

V první fázi byl tento problém nahlášen jako požár muničního skladu a já tady mohu potvrdit, že bohužel v té době složky IZS neměly informaci o tom, do jak nebezpečného prostoru vstupují.

Není žádným tajemstvím, a už to bylo mediálně - (Ministr se kvůli hluku v sále odmlčel.) 

Od samého začátku jsme věděli, že v tom objektu vybuchlo zhruba 57 tun munice, ta munice je různorodá. V současné době je pravda, že stát má pouze informace od nájemců těchto prostor a z těchto soupisů víme, jaká munice se tam nachází. Bohužel v současné době nelze vstoupit do všech objektů a nelze tento stav ověřit.

Současný stav je takový, že v této části existuje epicentrum, to epicentrum je stále žhavé a toto epicentrum se chová jako sopka. Občas vyvrhne nějaký předmět a je riziko, ne velké, ale je riziko, že by některý z těchto letících objektů mohl trefit některý z 27 skladů, ve kterých se ještě munice nachází. To je riziko, které tam existuje.

Druhé riziko, které tam existuje, je riziko, že je rozmetán materiál po okolí a lesní zvěř pravděpodobně iniciuje výbuchy, které opět mohou spustit výbuch některého z dalších objektů. To riziko je velmi malé, pyrotechnici jsou na místě, pohybují se tam ve speciálním tanku a speciálních oblecích.

Pan premiér vydal jasný pokyn a v pondělí vláda ČR se tímto bude zabývat. Ideálním stavem, který očekáváme v této oblasti, je odvoz veškerého materiálu. Se vší vážností tady říkám, že materiálu je tolik, že tento odvoz bude realizován v řádu měsíců. Mohou to zhoršit klimatické podmínky, jako je napadnutí sněhu a další věci, které by odsunuly vyčišťování tohoto prostředí.

V pondělí vláda ČR pravděpodobně rozhodne o nasazení armády. Armáda v počtu pravděpodobně sto mužů by se měla začít podílet na hlídání tohoto prostoru, aby se nám do něj nedostaly například děti, nebo kdokoli z občanů. Ze zvědavosti, z hlouposti, to je přece jedno, ale musíme ten prostor ještě lépe chránit než v současné době.

V současné době na směnu se pohybuje v této oblasti 40 policistů plus pyrotechnici. Celkové nasazení ze zlínského policejního ředitelství je zhruba 100 můžu, co se policistů týče, plus pyrotechnická služba. Bereme tu věc velmi vážně. Zadali jsme právní posouzení a pravděpodobně dnes budeme vyzývat některé firmy, které mají v tomto státním majetku uskladněné své zásoby, aby je začali odvážet. Začne se s budovami, které jsou dál od místa výbuchu, a bude se postupovat tak, aby došlo do budoucna k vyklizení celého areálu.

Pokud by tyto firmy nejevily součinnost se státem, pokud by neměly dobrou vůli v řádu dní, začít své zásoby odvážet, musí se o to postarat stát. My v té věci budeme koordinovat s panem kolegou Stropnickým. Armáda je v nějakém rozsahu připravena pomoci. Rozsah se bude specifikovat v pondělí na jednání vlády. Okamžitě po jednání vlády předpokládám, že bude veřejnost informována.

Prostřednictvím pana předsedajícího vám sděluji, že včera jsme se dohodli s občany po dlouhé diskusi, kdy jsme se snažili vypořádat všechny jejich dotazy, tak jsme se dohodli na tom, že krajské ředitelství policie na svých webových stránkách bude každý den aktualizovat stav, který tam je, a jsme připraveni na věcnou diskusi s občany, aby neměli obavy. Byl tam za vás i pan předseda Kádner, pokud se nemýlím, byl tam i pan kolega Váňa, aby tam bylo zastoupení Poslanecké sněmovny na tomto našem výjezdu, a jsme připraveni toto vážné téma nepodcenit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…