Chudoba: Myslivci v Liberku na Podorlicku testovali dron s termokamerou

09.09.2020 17:56

Myslivecký spolek Liberk – Hláska dnes uspořádal každoroční výstavu jeleních shozů Orlických hor. Součástí této výstavy byla také ukázka dronu s termokamerou, který slouží k vyhánění zvěře při senoseči.

Chudoba: Myslivci v Liberku na Podorlicku testovali dron s termokamerou
Foto: Facebook
Popisek: Drahoslav Chudoba

 „Při senosečích ročně zahynou tisíce srnčat. Snížit takové ztráty pomůže dron s termokamerou, který dokáže najít místa, kde srnčata leží. Termokamera rozezná zvěř až do velikosti myši,“ vysvětluje Drahoslav Chudoba, předseda Mysliveckého spolku Liberk-Hláska a nezávislý kandidát do Senátu za Rychnovsko.

Srnci jsou vedle prasete divokého nejrozšířenější spárkatou zvěří v Česku. Můžou vyrůst až do velikosti 140 cm a vážit až 50 kg a obývají prakticky celou Evropu. Během května a června přicházejí na svět mláďata a louka se stává jejich úkrytem a útočištěm. Bohužel v této době probíhá senoseč a dochází tak k nesmírným ztrátám na mláďatech. Každoročně jich podle odhadů umírá okolo 60 000.

„Letos na jaře jsme si s kolegy myslivci a zemědělci řekli, že by během senoseče nebylo od věci vyzkoušet něco modernějšího. Něco, co by ušetřilo čas a energii a co by mělo velký efekt při ochraně zvěře během sečení. Rozhodli jsme se proto koupit dron s termokamerou,“ vysvětluje myšlenky spolupráce zemědělců a myslivců na Podorlicku Drahoslav Chudoba. Běžně tu společně zemědělci s myslivci na louky rozmisťují elektrické plašiče zvěře. Od příštího roku by se díky dronu s termokamerou mohly následky senosečů zmírnit ještě více.

Myslivci dnes vyzkoušeli dron DJI Mavic 2 Dual Enterprise. Jedná se o rozměrově malý bezpilotní letoun o hmotnosti 899 gramů, který je schopen létat rychlostí až 72 kilometrů za hodinu. Dron disponuje optickou kamerou a termální kamerou. Na jednu baterii je možné létat přibližně 31 minut.

„Jsem rád, že jsme dnes mohli vyzkoušet, jak dron funguje v praxi. Nejdůležitější pro mě ale pořád zůstává dobrá komunikace mezi myslivci a zemědělci. Ta u nás funguje výborně. Dokonce chystáme Memorandum o vzájemné spolupráci mezi myslivci a zemědělci. Toho si vážím. Ani zemědělci ani myslivci by neměli být lhostejní k tragédiím na loukách při senoseči,“ uzavírá Drahoslav Chudoba.

Drahoslav Chudoba

  • BPP
  • Nezávislý kandidát do Senátu v obvodu Rychnov nad Kněžnou
  • mimo zastupitelskou funkci

Článek byl převzat z Profilu Drahoslav Chudoba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.