DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT k zákazu tzv. lampionů štěstí

31.12.2022 15:28 | Tisková zpráva

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT podporuje iniciativy vedoucí k ukončení prodeje a používání tzv. lampionů štěstí.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT k zákazu tzv. lampionů štěstí
Foto: DSZ – ZA PRÁVA ZVÍŘAT
Popisek: Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT požaduje zákaz prodeje a používání tzv. lampionů štěstí, stejně jako zábavní pyrotechniky či ohňostrojů, jež jsou taktéž pro lidi, zvířata, přírodu či životní prostředí velmi škodlivé a nebezpečné.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT se ztotožňuje s obsahem a argumenty uveřejněnými v dnešním článku na zpravodajském webu Refresher news: „Nepouštěj letos lampiony štěstí, následky mohou být vážné“ od autorky Terezy Patočkové.

Nepouštěj letos lampiony štěstí, následky mohou být vážné

Připomínáme, proč jsou lampiony štěstí nebezpečné a co všechno už kvůli nim vzplanulo.

Pouštění lampionů štěstí je u nás spolu s odpalováním ohňostrojů na silvestra a Nový rok poměrně hojně praktikovanou zábavou. První zmíněná činnost je ale extrémně nebezpečným hazardem. Hořící a neřízené lampiony jsou totiž časovanou bombou. Kromě toho, že mohou cokoliv zapálit, jsou také velkou zátěží pro životní prostředí. Některé země je proto úplně zakazují včetně jejich prodeje.

Lampiony štěstí nebo někdy také čínské lampiony jsou papírové lucerny, které jsou připevněny na tenkou konstrukci z drátku, v jejímž prostředku je upevněna hořlavina podobná tuhému podpalovači. Po jejím zapálení se papírová lucerna naplní horkým vzduchem a následně stoupá k nebi. Plamen, který zahřívá vzduch, zároveň ostře září, a tak jsou lampiony po vypuštění na nebe vidět i velmi dlouho.

Bohužel, ve chvíli, kdy je lampion vypuštěn, se z něj stává nebezpečí úplně pro všechny. Nikdo nedokáže odhadnout, kam jej vítr odvane či kam dopadne, a z minulosti víme, že lampiony takto napáchaly už mnoho tragédií. Připomeň si případy, jež lampiony štěstí způsobily, a řekni o nich i těm, kteří se na silvestra chystají jeden vypustit.

Je důležité zmínit, že lampiony jsou nebezpečné i ve chvílích, kdy jsou dodrženy instrukce výrobce. Mnoho lidí na ně ale nedbá, jelikož například v Praze tyto instrukce v podstatě dodržet nejdou. „Tyto podmínky nelze v Praze prakticky splnit. Pražští hasiči považují lampiony štěstí za nebezpečný produkt, který může způsobit požár. Otevřený oheň vypuštěný bez dozoru do prostoru je považován za nedbalostní jednání,“ sdělil před dvěma lety Právu mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. V Praze je jejich pouštění navíc omezeno i vyhláškou, která jejich používání trestá pokutou až 100 tisíc korun.

Požár v německé zoo

Asi nejznámějším případem požáru zapříčiněného z lampionu štěstí je ten, který se odehrál před dvěma lety v německé zoo. První minuty nového roku 2020 se tehdy pro zvířata změnily v noční můru. Při požáru v západním městě Krefeld zahynulo více než 30 zvířat, včetně vzácných opic a lidoopů. Přežili pouze dva šimpanzi a sedmičlenná gorilí rodina, nacházeli se totiž v sousední gorilí zahradě a hasičům se podařilo dalšímu rozšíření plamenů z opičího pavilonu zabránit.

Při nehodě však zahynulo pět orangutanů, jeden šimpanz a mnoho opic. V opičím domě, který kopíruje prostředí deštného pralesa, žili ale také ptáci a kaloňové. Jak se později ukázalo, požár způsobil právě lampion štěstí, který na Nový rok vypustily tři ženy, jež se k činu přiznaly. Policie vzápětí uvedla, že ženy vyslechla a že to místní obyvatelky nesmírně mrzí. Údajně si neuvědomily, že lampiony – zakoupené na internetu – jsou v Německu zakázané.

Pražská zoo

V místo tragédie se ve stejný Nový rok mohl proměnit také výběh slonů v pražské zoo. Pracovník trojské zahrady Martin Kriste našel totiž totožný lampion s vyhořelým podpalovačem přímo ve výběhu slonince. Dle něj stačilo jen pár metrů a vzplanula by i pražská zoo. Ředitel pražské zahrady Miroslav Bobek sdílel fotku nálezu na Facebooku, kde potvrdil, že stačilo pět metrů a lampion by dopadl na hromadu sena.

Požár v továrně

V roce 2013 v Británii způsobily lampiony požár za 6 milionů liber v továrně na zpracování plastů. Dle hasičů bylo zkrocení ohně velmi náročné, protože se museli prodírat horkými kalužemi plastu, které je složité hasit. Požár továrny, který lampiony štěstí způsobily, byl zároveň historicky největším požárem v oblasti West Midlands.

„Při pohledu na důkazy z průmyslových kamer je vidět, jak se čínská lucerna lehce vznáší a pak přistane, a o osm minut později je vidět, jak začíná hořet,“ řekl tehdy Vijith Randeniya, vrchní hasičský důstojník hasičské a záchranné služby West Midlands. Tento případ vyvolal v Británii vlnu diskuse o tom, zda by nemělo být používání lampionů zakázáno, a debata se dostala až do parlamentu.

„Vláda utratila 25 000 liber za zprávu o lampionech štěstí, která zjistila, že představují značné riziko požáru, mohou bránit pátracím a záchranným službám a mohou představovat nebezpečí pro letadla. Představují také riziko pro dobytek, který by jimi mohl být zraněn – přesto se vláda rozhodla nic nepodniknout. Po požáru ve Smethwicku se ministři musí touto otázkou znovu zabývat,“ uvedla poslankyně Mary Creagh a stínová ministryně životního prostředí.

Zákaz lampionů se však od té doby v Británii nikam neposunul. V Anglii ani ve Skotsku zatím zakázány nejsou. Ve Walesu je jejich používání zakázáno na obecních pozemcích od února 2018, celostátní zákaz zatím ale v dohlednu není.

Střechy rodinných domů

Lampiony štěstí běžně zapalují také rodinné domy, které vzplanou kvůli tomu, že na jejich střechu lampion přistane. V roce 2011 takto začal hořet rodinný dům ve Zlíně a několik dalších v okolí mělo ohořelou střechu. Škoda tehdy dosáhla téměř tří milionů, údajně by však mohla být větší, kdyby hasiči nedrželi poblíž službu.

Mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček tehdy uvedl, že jde o první požár prokazatelně způsobený lampionem štěstí ve Zlínském kraji. „Ohledáním dalších střech domů v okolí byly rovněž nalezeny další stopy po tzv. lampionech štěstí. Ty způsobily na dalších střechách znatelné stopy po hoření, ale k požárům střech nedošlo především vlivem jiných konstrukcí, použitých materiálů a krytin,“ řekl tehdy.

Olympijský stadion

V roce 2017 vzplanula v Brazílii dráha a střecha velodromu, na kterém se v roce 2016 konaly olympijské hry v Riu de Janeiru. Scénář byl stejný – dopadl na ně lampion štěstí. Velká část střechy byla zničena a 20 až 30 metrů dlouhý úsek dráhy také úplně shořel. Na stavbu povrchu dráhy bylo použito dřevo ze Sibiře, díky čemuž toto sportoviště, které stálo přibližně 45 milionů dolarů, snadno vzplanulo.

Hala v Letech

V roce 2018 byly lampiony štěstí příčinou rozsáhlého požáru haly ve středních Čechách. V Letech u Prahy hasiči likvidovali téměř 21 hodin požár haly se 600 tunami elektroodpadu určeného k recyklaci. Požáru předcházel svatomartinský průvod, který se v obci šel a v jehož závěru vypouštěli lidé lampiony přímo ve vesnici. Jeden z lampionů potom přistál na velkou halu, která následně začala hořet. Velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř možných a na místo se sjelo 22 jednotek hasičů, více než 40 vozidel a přibližně 130 hasičů. Hasiči dostali plameny pod kontrolu až téměř po deseti hodinách od nahlášení.

I přesto, že lampiony vypadají na obloze romanticky, štěstí zásadně nenosí. Je mnoho lepších způsobů, jak oslavit nový rok bez toho, aniž bys musel riskovat, že někomu zapálíš dům nebo necháš uhořet zvířata na farmách a v zoologických zahradách. > >

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT mj. i z výše uvedených důvodů sepsala před třemi dny petici za ukončení používání a prodeje zábavní pyrotechniky, petard, ohňostrojů a tzv. lampionů štěstí:

My, níže podepsaní, žádáme o zákaz používání a prodeje tzv. zábavní pyrotechniky, dělobuchů, petard, ohňostrojů i tzv. lampionů štěstí. A to z těchto důvodů:

1.) Při používání zábavní pyrotechniky dochází ke zranění lidí i zvířat, k otravám, výbuchům a úniku jedovatých látek do ovzduší. Ročně se eviduje velké množství popálených či poraněných lidí, poškozených a zničených aut nebo jiného majetku, ale zábavní pyrotechnika a ohňostroje mají rovněž na svědomí nezanedbatelné číslo vyděšených, ztracených, zraněných a mrtvých zvířat, a to jak domácích mazlíčků, tak vyplašené a vystresované lesní zvěře, nemluvě při tom o znečištění vzduchu a vody.

2.) Zábavní pyrotechnika, včetně ohňostrojů, vytváří hluk, výbuchy, světlo, resp. světelné znečištění, zápach, znečišťuje ovzduší, vody a půdu. Škodí životnímu prostředí tím, že kontaminuje oblast jedovatými chemikáliemi a působí znečištění vodních ploch a zdrojů. Dochází ke kontaminaci ovzduší, kdy se těžké kovy z ohňostrojů, jako barium a stroncium, dostávají do vzdálenosti několik stovek metrů. Exploze pyrotechniky a ohňostrojů uvolňují chemické látky, resp. jedovaté zplodiny, které negativně působí na zdraví lidí a zvířat, kontaminují půdu, rostliny a vodu. Do vody se dostávají zdraví ohrožující perchloráty, které zabraňují vstřebávání jódu a způsobují např. onemocnění štítné žlázy. Pevné částice, např. popílek v kouři, poškozuje ovzduší a životního prostředí. Zábavní pyrotechnika a ohňostroje přispívají také k ničení ozónové vrstvy.

Životní prostředí rovněž nezanedbatelně poškozuje i odpad ze zábavní pyrotechniky. Nehledě na samozřejmost faktu, že používání zábavní pyrotechniky zvyšuje v širokém okolí riziko požáru. Zde je vhodné připomenout, že zábavní pyrotechnika se vyrábí převážně v rozvojových zemích, kde nejsou dodržována bezpečnostní pravidla a standard.

4.) Při současné bezpečnostní situaci může být zábavní pyrotechnika lehce zaměnitelná s reálným nebezpečím teroristických útoku.

5.) Negativní dopady zábavní pyrotechniky jsou i vůči lidem. Jde o hluk, který negativně působí na psychický stav starších osob, malých dětí a nemocných nebo citlivých osob. Hluk obtěžuje i ostatní lidi. Dochází ke škodám na majetku a nezřídka i k požárům. Dochází též k otravám těžkými kovy z ohňostrojů. Riziko zranění při neopatrné manipulaci nebo v blízkosti výbuchu, např. poškození sluchu či očí, popálení, utržení prstů, šok a trauma. Světelné záblesky a výbuchy mohou vyvolat u lidí trpících epilepsií i záchvat.

6.) Zvířata mají mnohem citlivější smysly než lidé, např. mají až 50 krát lepší sluch, a proto snášejí bouchání petard hůře a je pro ně velice traumatizující a bolestivé. Zejména pro mláďata přímo ohrožují na životě. Zvířata bývají zmatená, dezorientovaná a vystresovaná. Používání zábavní pyrotechniky znamená pro zvířata šok, trauma, zmatek, úzkost a strach. Jsou vyděšená, schovávají se a snaží se před hlukem a výbuchy uniknout.

7.) Zábavní pyrotechnika se používá výhradně za tmy a následkem slepé paniky dochází k vážným zraněním, doživotním traumatům a zvířata mohou fyzickým či psychickým následkům podlehnout. Používání zábavní pyrotechniky znamená trauma i pro domácí zvířata a domácí mazlíčky. Psi a kočky se velmi lehce zaběhnou a ztratí se. Zvířata v panice dezorientovaně utíkají a střetávají se s motorovými vozidly nebo vlaky, způsobují nehody a umírají. Postižené panikou a šoky jsou volně žijící zvířata, ale i zvířata zavřená na farmách. Ptáci v úleku narážejí do drátů elektrického vedení, do pevných překážek a skleněných ploch. Zbytky ohňostrojů uvolňují škodlivé látky, které škodí ovzduší a vodě. Tam pak vodním ptákům a zejména rybám.

8.) V posledních letech se nárůst používání zábavní pyrotechniky dostal do neúnosného stavu, a proto vidí jako jediné řešení úplný zákaz používání a prodej zábavní pyrotechniky. Zákaz používání zábavní pyrotechniky řeší i v jiných státech. Zákaz používaní petard a zábavní pyrotechniky platí v Maďarsku, v Itálii, ale i celé řadě měst jako např. v Bruselu, Paříži, Miláně, Neapoli. Tento zákaz platí rovněž v řadě německých měst. Je zde omezený prodej a používání zábavní pyrotechniky a uvažuje se o dalším zpřísnění, či dokonce o úplnému zákazu používání pyrotechniky. V Rakousku platí od roku 2013 úplný zákaz prodeje zábavní pyrotechniky a od roku 2016 je už její prodej a držení trestným činem.

Pouštění tzv. lampionů štěstí je extrémně nebezpečným hazardem. Hořící a neřízené lampiony jsou totiž časovanou bombou. Kromě toho, že mohou cokoliv zapálit, jsou také velkou zátěží pro životní prostředí. Ve chvíli, kdy je lampion vypuštěn, se z něj stává nebezpečí úplně pro

všechny. Nikdo nedokáže odhadnout, kam jej vítr odvane či kam dopadne, a z minulosti víme,

že lampiony takto napáchaly už mnoho tragédií. Některé země je proto úplně zakazují včetně jejich prodeje.

10.) Přednost před tzv. zábavou by měla mít vždy ochrana lidí, zvířat, životního prostředí a majetku, kterou ohňostroje a ostatní podobná zábava hrubě porušuje a ohrožuje.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT si klade za cíl prosadit důslednější ochranu zvířat, živočichů, přírody, vody, ovzduší, podnebí, životního prostředí, ale též větší práva pro zvířata, resp. jejich větší právní ochranu.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT vystupuje proti všem druhům týrání zvířat či krutému zacházení s nimi. Odsuzuje každou činnost, která způsobuje utrpení zvířat.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT se zasazuje o důslednější ochranu zvířat, přísnější tresty za týrání a zlepšení podmínek chovu.

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT je dvacátou registrovanou politickou stranou za práva zvířat ve světě, resp. Česká republika je dvacátou zemí, ve které existuje strana zaměřená primárně na obranu práv zvířat.

NEPŘIHLÍŽEJME UTRPENÍ, ZVÍŘE NENÍ VĚC!

MLUVÍME ZA TY, KTEŘÍ SAMI NEMOHOU.

ŘV DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.