Dolínek (ČSSD): Žádám guvernéra ČNB, aby chránil peníze klientů pojišťoven

08.04.2020 6:28

Poslanec hospodářského výboru Petr Dolínek (ČSSD) včera vyzval guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka v souvislosti s jeho vystoupením na březnovém jednání Poslanecké sněmovny, aby v souvislosti s ekonomickým propadem v době koronavirové krize zakročil a napravil chyby svých předchůdců v kauze investičního životního pojištění.

Dolínek (ČSSD): Žádám guvernéra ČNB, aby chránil peníze klientů pojišťoven
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dolínek

„Neoprávněným vybíráním nesjednaných poplatků byly bez jakýchkoliv skrupulí okradeny řádově miliony českých spotřebitelů. Mnoho našich spoluobčanů řeší svou kritickou finanční situaci mimořádnými výběry z pojištění či přímo rušením smluv investičního životního pojištění. Bohužel se zjištěním, že významná část vložených peněz skončila neznámo kde. Teď je ideální čas pro ČNB selhání z let 2005 ž 2013 řádně prošetřit a vyvodit takové kroky, aby drobní investoři nepřišli o miliardy korun,“ uvedl Petr Dolínek.

Poslanec ve svých argumentech vychází ze stovek rozhodnutí finančního arbitra nebo soudů. Pokud spotřebitel uzavřel smlouvu v letech 2005 – 2013, tedy v době boomu produktu IŽP, čelí úmyslnému podvodnému jednání pojišťoven, kdy výše počátečních a správních nákladů dosahuje více než 15 % z každé splátky pojistného.

„Soud rovněž konstatoval, že největší česká pojišťovna nakládá s pojistným jinak, než bylo sjednáno v pojistné smlouvě. V takovém případě jde o jednoznačný podvod, o kterém byla opět ČNB informována. Pokud centrální banka alespoň předstírá regulaci, tady musí ihned zasáhnout,“ uvedl dále Dolínek.

Podle něj je problém, že ČNB dle slov guvernéra Rusnoka chce situaci monitorovat, nikoliv řešit. Dle současného vývoje takový postoj ČNB není možný: rozhodnutých sporů ve prospěch klientů je už příliš mnoho, ale zejména si řada lidí v souvislosti s koronavirem bude chtít vybrat své rezervy, případně smlouvy zrušit, pak teprve zjistí, jak byli systematicky připravováni o své vložené peníze.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…