Fiala (SPD): My si myslíme, že musíme mluvit o jiných věcech

27.01.2022 17:15

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2022 k návrhu programu schůze

Fiala (SPD): My si myslíme, že musíme mluvit o jiných věcech
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Radim Fiala (SPD).

Vážené kolegyně a kolegové, vaším prostřednictvím, paní předsedající, k panu kolegovi Michálkovi.

Já si myslím, pane předsedo, že byste měl vystupovat častěji. (Potlesk z lavic SPD a ANO.) Protože to bylo opravdu edukativní, inspirativní vystoupení. Všichni už víme, kolik stojí luxusní společnice. (Opětovný potlesk z lavic SPD a ANO.) A myslím, že kdybyste vystupoval dál, tak bychom se dozvěděli spoustu dalších zajímavých informací.

K tomu panu Okamurovi, který vyváděl prostředky z Úsvitu. Můžu vám říct, že vy jste podle neziskové organizace Pirát a syn hlavní dezinformátor, kterého jsem tady dneska viděl, protože pan Okamura byl podrobně prošetřen Policií České republiky, státním zastupitelstvím. Byly mu prošetřeny všechny účty i účetnictví hnutí Úsvit. A trestní oznámení, které na něho a na hnutí Úsvit bylo, bylo Policií České republiky odloženo. Dozorový státní zástupce s tím souhlasil, protože nenašli vůbec nic. Takže já se ptám, kde jsou ti hlídací psi? Kde jsou různé neziskové organizace, které dbají na to, abychom si říkali jenom pravdu a nic než pravdu, nic než tu jejich pravdu. Takže jenom abyste věděl, věděli všichni, jak to ve skutečnosti je.

Co se týče dnešního dne, určitě nám nemůžete upřít právo, abychom navrhovali svoje body. Tak to vždycky bylo i v minulých volebních obdobích. Koneckonců jednací řád připravovaly politické strany a schvalovaly politické strany jako ODS, jako lidovci, jako sociální demokraté. Třicet let to tady vyhovovalo. Vždycky to tak bylo. Mluvili jsme o tom. A jenom připomenu, že v minulém volebním období, když jste nechtěli volit, protože tady byla jiná většina v určitém bodu, například při volbě Rady České televize, tak jste to nazvali diktátem většiny, ne demokracií, ale diktátem většiny, a vzali jste si 12 hodin přestávek. 12 hodin. A udělali jste to několikrát. (Potlesk z lavic SPD a ANO.)

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

My žádné přestávky v takovém objemu jako vy nechceme, v objemu dnů a jednacích dnů nechceme, ale taky si nemyslíme, že to, co třeba tady navrhoval pan poslanec Výborný, prostřednictvím paní předsedající, já už si to ani nepamatuji, světová poštovní organizace pro něco, zákon, je pro nás důležité. My si myslíme, že musíme mluvit o jiných věcech - o referendu, o nutné obraně pro občany, o tom, že se tady vyvádějí miliardy korun pro nadnárodní korporace do jiných zemí, to jsou prostě věci, o cenách energií, o tom, že přijde potravinová krize a že se na ní musíme připravit, a ne o tom, co vy máte v tom vašem programu, abychom to schvalovali. To jsou pro nás nepodstatné věci. My si prostě myslíme, že je to jinak. A to je přece legitimní, na tom nic není a umožňuje nám to jednací řád a představujeme to tady lidem, co si myslíme my. A to je politika prostě. To je politika, to je neoddiskutovatelná věc.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice