Fiala (SPD): Rusko bylo vždy vnímáno buď s nekritickým nadšením, anebo jako surový nepřítel

06.04.2016 16:50

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR včera probíhal odborný seminář Mýty o Rusku.

Fiala (SPD): Rusko bylo vždy vnímáno buď s nekritickým nadšením, anebo jako surový nepřítel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Radim Fiala (SPD) na besedě s občany v obci Vyšní Lhoty

Zde je text projevu Radima Fialy:

"Rusko je země, kultura a geopolitický pojem, který se našimi dějinami táhne velmi intenzivně a to především od doby napoleonských válek. Rusko bylo vždy vnímáno buď s obrovským a nekritickým nadšením, nebo bylo líčeno jako surový a necivilizovaný nepřítel z východu, který je připravený zničit evropské hodnoty.

Je třeba zopakovat historický fakt, že ruská armáda v posledních dvou stoletích opravdu dvakrát masivně pronikla do Evropy. Troufnu si ale říct, že především to znamenalo likvidaci ohavné diktatury, která chtěla celou Evropu ovládnou. V prvém případě to byla diktatura rodiny Napoleonovy a v druhém případě šlo o německý nacismus.

V tom druhém případě byla zachráněna samotná biologická existence českého národa. Nejsem nekritický. Rusko má odlišný kulturně historický základ. Má jiné náboženství, jinak vnímá některé společenské problémy. Existuje tam jiná politická kultura. Rusko nikdy nebude nezištným patronem našeho státu, tak jak si to naivně představovali někteří čeští obrozenci v 19. století.

Rusko má svoje geopolitické zájmy, které dnes hájí. Nejde ale o zájmy, které by znamenaly, a o tom jsem hluboce přesvědčen, zásadní hrozbu pro existenci českého státu nebo českého národa. Dokonce jsem přesvědčen o tom, že přes rozdílnou politickou kulturu a demokratickou tradici, není Rusko zásadním nebezpečím pro svobodu a demokracii v České republice.

Jsem hluboce přesvědčen, že Rusko je důležitým stabilizačním prvkem, se kterým musí Česká republika dlouhodobě spolupracovat pro zachování své ekonomické a geopolitické stability. Bohužel žijeme v situaci, kdy část české politiky a médií vstoupili do informační války proti Rusku. Je otázkou v čím zájmu to dělají, neboť rozhodně to není v zájmu České republiky. Ve stejné době stejní politici a stejná média přehlíží rehabilitaci fašismu a nacismu v Pobaltí a na Ukrajině. Nejen přehlíží, ale dokonce vyjadřují pochopení a sympatie.

Jde o součást snahy o zbavení suverenity České republiky a pohlcení České republiky do evropského superstátu. Pokud se nechceme přeměnit na administrativní jednotku evropského superstátu a chceme si zachovat státní a národní suverenitu, musíme si zachovat vztahy k Rusku."

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…