Gazdík (STAN): Nejvíc peněz dostaly obce spjaté s ČSSD a KSČM

25.04.2015 21:14

V Olomouckém kraji je zaděláno na skandál. Výše dotací z evropských fondů se rozdělují podle politické příslušnosti starosty obce. Nejvíce peněz na projekty totiž získali ti, kteří byli nebo jsou politicky příslušní krajské vládnoucí koalici – ČSSD a KSČM. Vyplývá to z otevřených dat regionálního operačního programu Střední Morava.

Gazdík (STAN): Nejvíc peněz dostaly obce spjaté s ČSSD a KSČM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Je nemyslitelné, aby se peníze z evropských fondů rozdělovaly podle stranického klíče. To se v Olomouckém kraji očividně děje, nejvíce peněz na jednoho obyvatele totiž získávají obce, které za poslední období měli, nebo mají starostu z ČSSD či KSČM, případně jsou s těmito stranami jinak spojeny,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a úřadující předseda Starostů a nezávislých (STAN) Petr Gazdík.

Z otevřených dat Regionálního operačního programu Střední Morava například vyplývá, že za poslední období programu období nejvíce peněz získala Loučná nad Desnou, jejímž starostou byl donedávna radní kraje Pavel Martínek z ČSSD. „Obec získala na jednoho obyvatele neuvěřitelných 236 tisíc korun, což je v porovnání s krajským průměrem 24 tisíc korun neuvěřitelné,“ říká starosta Troubek a opoziční zastupitel za STAN Radek Brázda.

Na kauzu závratně vysokých dotací bývalého starosty Martínka z ČSSD již v únoru upozornil časopis Týden. Podobně se však peníze rozdělují i dalším „stranickým obcím“. Třeba obec Mohelnice, která má v čele starostu Pavla Kubu z ČSSD, získala z dotací na jednoho obyvatele přes 50 tisíc korun. Obec Bouzov, která je někdy přezdívána jako „Tesaříkov“, a na jejímž katastru vlastní pozemky bývalý hejtman Olomouckého kraje a nynější senátor za ČSSD Martin Tesařík, získala pro jednoho obyvatele na dotacích 65 tisíc korun.

Opoziční zastupitelé za STAN a další desítky starostů z Olomouckého kraje proto v pátek 24. dubna demonstrovali proti nestandardnímu rozdělování dotací. „Je neuvěřitelné, co se u nás v kraji děje. Po Radě kraje budeme chtít jasné vysvětlení,“ uzavírá zastupitelka a starostka Držovic za STAN Blanka Kolečkářová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…