Gregorová (Piráti): Mnozí gruzínští politici se snaží zemi odklonit z evropské cesty

04.07.2023 13:09 | Tisková zpráva

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová přijala pozvání gruzínské prezidentky Salome Zourabichvili a o víkendu vystoupila na mezinárodní konferenci žen - lídryň v Tbilisi.

Gregorová (Piráti): Mnozí gruzínští politici se snaží zemi odklonit z evropské cesty
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Druhý ročník konference Tbilisi Women s podtitulem „konflikt, mír a bezpečnost“ navštívily političky, aktivistky, výzkumnice i laureátky Nobelovy ceny míru. Gregorová hovořila o budoucnosti Evropy i světa v rámci panelu 'Evropa: silnější unie'.

Mezinárodní konference žen v gruzínské Tbilisi přichází s inovativní diskuzí, která propojuje ženy z různých oblastí s odlišnými zkušenostmi a vizemi napříč Evropou. Otevírá hlavní výzvy současnosti a přináší do nich ženskou perspektivu.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25766 lidí

„Bylo mi obrovskou ctí přijmout pozvání od samotné gruzínské prezidentky a být součástí této konference, která reaguje na současnou krizi a nejistotu v kontextu probíhající agresivní války na Ukrajině. Mezi řečnicemi byla například i dívka z Charkova, která na sociálních sítích s nadhledem, ale realisticky zobrazuje krutou realitu války na Ukrajině a jejího dopadu na civilisty. Kromě nových kontaktů mi tak konference dala další motivaci nepřestávat bojovat za lepší svět,” popisuje Gregorová.

Panel 'Europe: A Stronger Union' (Evropa: silnější unie), ve kterém Gregorová vystoupila, řešil mimo jiné překážky na gruzínské cestě do Evropské unie.

„Hovořili jsme o situaci v Gruzii i jejích vztazích s Ukrajinou a Moldavskem. Že je důležité, aby na přibližování se k EU pracovaly země společně. Mnohé panelistky se věnovaly ve svých příspěvcích i genderovému hledisku. A já si při poslechu uvědomila, že i boj, který v současnosti svádí o budoucnost země její čelní představitelka, prezidentka Zourabichvili, proti vulgární, agresivní a lživé rétorice premiéra země či za ním stojícího proruského oligarchy, v sobě tento aspekt nese. Mnozí gruzínští politici se snaží zemi odklonit z její evropské cesty. Gruzínští občané ale mají jiný názor, který pravidelně vyjadřují v ulicích, i průzkumech, a byla by obrovská škoda o ně přijít. Každé podobné setkání mě naplňuje novou nadějí, že racionální, moderní a evropský přístup má sílu na to, aby zvítězil,” vysvětluje Gregorová.

Europoslankyně Markéta Gregorová se situaci v Gruzii věnuje dlouhodobě mj. jako členka delegace Evropského parlamentu pro vztahy s Arménií, Azerbajdžánem a Gruzií a místopředsedkyně delegace Euronestu. V říjnu 2021 byla součástí pozorovací mise v Gruzii, sledující lokální volby.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Námořní LuPičko Gregorová,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRendaBenda , 04.07.2023 13:22:44
můžeš mi napsat, proč tě zajímá Gruzie, když si ve Fialové 5demoliční vládě, která nedokáže ukočírovat ani Českou republiku, kterou má řádně spravovat?

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…