Gregorová (Piráti): Navalnyj sice sejde z očí, ale z mysli symbol odporu Putin neodstraní

03.02.2021 12:00

Europoslankyně Markéta Gregorová se zastala ruského opozičníka Alexeje Navalného. Toho včera tamní prokuratura odsoudila ke dvěma letům a osmi měsícům vězení za porušení podmínky. Gregorová chce kvůli tomu apelovat na Vysokého představitele pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku.

Gregorová (Piráti): Navalnyj sice sejde z očí, ale z mysli symbol odporu Putin neodstraní
Foto: Repro Facebook/ snímek pořízeny z videa na FB profilu Markéty Gregorové
Popisek: Markéta Gregorová v evropském parlamentu

„S ohledem na neutuchající protesty ruských občanů za propuštění Navalného i proti korupci ve státní správě jde o radikální krok Kremlu,“ hodnotí europoslankyně Markéta Gregorová. „Navalnyj se stal symbolem, který přesahuje jeho osobu. Symbolizuje odpor proti palácům politiků, korupci a oligarchům, zatímco běžní občané strádají. Už pokus o jeho vraždu poštval množství lidí proti vládě, jasné zavření jejich symbolu za mříže protesty neuklidní,“ dodává.

Podmínku z předchozích let Navalnyj dle slov soudu porušil překročením hranic Ruska, když byl převezen do berlínské nemocnice. Navalnyj oponoval tím, že byl v kómatu, navíc po otravě od kremelských špiček, jejichž jména zveřejnil. Již od jeho zadržení na letišti po návratu do Moskvy před dvěma týdny se pořádají v ulicích ruských měst protesty, a v plánu je v nich i nadále pokračovat. Policie některé násilně rozhání, nálada je ale jasná: nenechat se zlomit.

„Kreml zjevně hraje na to, že Navalnyj sejde z očí a sejde z mysli. Důvody lidí být v ulicích jsou ale mnohem hlubší a dávají tak naději na změnu. Občanská společnost teď potřebuje naši podporu. Budu apelovat na Vysokého představitele pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, aby se za občany jasně postavil a odsoudil zákon o zahraničních agentech, který znemožňuje mezinárodním organizacím, aby s rozvojem občanské společnosti pomáhaly,“ dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…