Gregorová (Piráti): Stop vykořisťování pracovníků ze třetích zemí a méně byrokracie

13.03.2024 21:03 | Tisková zpráva

Europoslanci dali zelenou novele jednotného postupu vyřizování žádostí o práci a pobyt v Evropské unii pro příslušníky třetích zemí. Nově schválená legislativa, která je přepracováním původní směrnice o jednotném povolení z roku 2011, obsahuje aspekty posilující práva pracovníků a zjednoduší i urychlí postupy pro získání povolení. Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová oceňuje, že pravidla stojí na dodržování lidských práv.

Gregorová (Piráti): Stop vykořisťování pracovníků ze třetích zemí a méně byrokracie
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Směrnice obsahuje hned několik mechanismů, jejichž cílem je mimo jiné narovnat práva pracovníků či usnadnit a zrychlit postup podávání žádostí. „Jsem velmi ráda, že novela o jednotném povolení je do velké míry založena na ochraně lidských práv pracovníků a také zajištění sociálních práv jejich rodinám. Jedná se o klíčový krok vpřed směrem k jejich integraci do naší společnosti,” vyzdvihuje Gregorová.

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15674 lidí

„Důležité jsou především postupy zajišťující ochranu před vykořisťováním, posílení práv na rovné zacházení, zahrnutí práva na informace a na právní pomoc. Nově vzniká také povinnost pro členské státy sledovat, kontrolovat a případně sankcionovat porušování pracovních práv, a to především v odvětvích se zvýšeným rizikem takového porušování,” pokračuje Gregorová.

„Ze zjednodušení a zrychlení postupu pro získání jednotného povolení budou těžit jak konkrétní pracovníci přijíždějící do Evropské unie za prací, tak samotné členské státy. Směrnice bude mít pozitivní dopad na hospodářský růst jednotlivých zemí a také na odstranění nedostatku pracovních sil napříč Evropou. Pro velké i malé evropské podniky bude totiž jednodušší najít a zaměstnat pracovníky, které potřebují,” vysvětluje Pirátka.

„Důležitou součástí novely jsou například upravené podmínky při změně zaměstnavatele. Doposud nebylo možné zaměstnavatele změnit na stávající pracovní povolení, změna práce tak představovala pro pracovníky i společnosti velkou administrativní zátěž a časovou prodlevu. Legislativa však zavádí právo na změnu zaměstnavatele pro držitele jednotného povolení. Novinkou je také právo setrvat v členském státě povolení po dobu tří až šest měsíců z důvodu nezaměstnanosti za účelem hledat si nové zaměstnání,” ukončuje Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL