Hájek (STAN+SNK ED): Zachraň karase i na Vysočině

02.02.2023 5:35

Kraj Vysočina se v roce 2022 zapojil do společného projektu Akademie věd ČR, České zemědělské univerzity v Praze a pražské ZOO na podporu druhu, který u nás kdysi patřil k nejběžnějším.

Hájek (STAN+SNK ED): Zachraň karase i na Vysočině
Foto: kr-vysocina.cz
Popisek: Kraj Vysočina - logo

Dnes je však tento druh na pokraji vyhynutí z důvodu degradace jeho původních stanovišť a výskytu invazních druhů, především karase stříbřitého. Karas obecný se na území ČR vyskytuje ve dvou odlišných fylogenetických liniích, které jsou od sebe značně vzdálené. V minulosti došlo k jejich promíchání, čímž dochází ke ztrátě vnitrodruhové diverzity a homogenizaci zbývajících populací karase obecného. 

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22949 lidí

„Z důvodu zajištění vhodných lokalit pro tento druh bylo v Kraji Vysočina v loňském roce vytipováno celkem dvacet lokalit  určených pro další průzkum. Na deseti z nich byl potvrzen výskyt karase obecného, což je velmi příznivé zjištění, šest z nich navíc není „kontaminováno“ karasem stříbřitým. Na těchto "čistých" lokalitách bude karas obecný dále podroben genetickým analýzám z důvodu zjištění příslušnosti k fylogenetické linii, u  „kontaminovaných“ lokalit bude třeba zajistit potlačení karase stříbřitého. U některých lokalit bude snaha o redukci i dalších invazních či nevhodných druhů, jako je sumeček americký, pstruh duhový a další. Úprava podmínek pro karase obecného může pomoci i dalším mizejícím druhům, jako je např. slunka obecná.

„Kromě průzkumů nově vytipovaných lokalit se pracovníci krajského úřadu aktivně zapojili do potlačování nepůvodního karase stříbřitého na lesních rybníčcích Moravskobudějovicka a na přenosu karase obecného do vhodných tůní. V přírodní památce Olšoveček u Velké Bíteše se uskutečnil výlov lesního rybníka za účelem ověření stavu karase obecného a zajištění podmínek pro jeho další výskyt,“ dodává Pavel Hájek, radní Kraje Vysočina pro oblast lesního a vodního hospodářství, životní prostředí a zemědělství.

Krajský úřad   navázal na svou činnost v roce 2021, kdy byla prováděna genetická analýza vzorků odlovených karasů z nově objevených lokalit v povodí Jevišovky. U potvrzených jedinců karase obecného  pak bylo geneticky určováno, zda se jedná o tzv. dunajskou nebo labskou fylogenetickou linii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…