Hanzlíková (ANO): Máme zde půl milionu seniorů, kteří žijí pod hranicí chudoby

03.03.2023 14:28

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny 3. března 2023 k úpravě valorizace důchodů ve stavu legislativní nouze.

Hanzlíková (ANO): Máme zde půl milionu seniorů, kteří žijí pod hranicí chudoby
Foto: Facebook
Popisek: Jana Hanzlíková

Já děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si také dovolím načíst své pozměňovací návrhy, a to z toho důvodu, že považuji projednávaný návrh za velmi a sociální a nesystémový a mám vážné výhrady ke způsobu, jak byl využit stav legislativní nouze a také mám výhrady ke způsobu projednávání, kde byl opravdu minimální prostor k tomu, vyjádřit své názory na tento návrh. Musím říct, že mě velmi mrzí, že změnou valorizačního vzorce, který je uveden v návrhu, přijdou senioři průměrně o 1000 korun měsíčně a mrzí mě to z toho důvodu, že senioři patří mezi zranitelné skupiny obyvatel, na které nejvíce dopadá nepřiměřené zvyšování cen potravin, energií, léků i služeb. A plných 86 % českých seniorů je zcela odkázaných na důchodový systém. Přestože důchody byly v loňském roce třikrát valorizovány, máme zde půl milionu seniorů, kteří žijí pod hranicí chudoby. Týká se to zejména těch, kteří žijí osamoceně, často žijí v nájemním bytě, kde se jim zvyšuje nájem i platby za energie nebo jsou to senioři, kteří celý život byli pečujícími osobami a také sem spadají lidé se zdravotním postižením, jejichž jediný příjem je invalidní důchod. V současné době je velmi ohrožují vysoké ceny energií, pohonných hmot, potravin, léků, ale zároveň i služeb a sem bohužel také spadají také sociální služby, kde došlo ke zvýšení částky spoluúčasti klientů.

Nyní konkrétně k pozměňovacím návrhům. Čtyři pozměňovací návrhy se týkají článku I § 67 odst. 1 písmeno b) a mění částku 400 korun. Pozměňovací návrh, který je uveden v systému pod číslem 2145, mění částku 400 korun na 1440. Pozměňovací návrh, který je uveden pod číslem 2146, mění částku 400 korun na 1511. Další návrh, který je uveden pod číslem 2147, mění částku 400 korun na 1582 a pod číslem 2148 se mění částka 400 korun na 1653 korun. Další tři pozměňovací návrhy pod čísly 2284, 2285 a 2286 se týkají posunu účinnosti. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…