Hašek: Nevidím důvod měnit definici manželství v občanském zákoníku

03.07.2023 13:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu manželství pro všechny

Hašek: Nevidím důvod měnit definici manželství v občanském zákoníku
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

V roce 2006 jsem jako předseda poslaneckého klubu tehdy ještě nejsilnější vládní strany - ČSSD (neplést s dnes oznámenou změněnou stranou Jany Volfové z České suverenity) několik týdnů trpělivě diskutoval a přesvědčoval svoje kolegyně a kolegy k podpoře zákona o registrovaném partnerství. Záhy bylo třeba přehlasovat veto prezidenta Klause a i díky mnoha hlasům sociálně demokratických zákonodárců se to povedlo.

Česká republika tak zavedla institut registrovaného partnerství pro stejnopohlavní páry. Za sebe mám tedy v otázce ochrany práv menšin už něco odpracováno. Uběhlo sedmnáct let a na stole je dnes debata o redefinici manželství a posílení práv lidí ve stejnopohlavních svazcích. Jako občan i právník ctím tradiční model manželství - muž a žena a jejich děti. Nemyslím si, že by byl jakkoliv překonán, a nevidím důvod měnit definici manželství v občanském zákoníku.

Myslím, že nejen na jižní Moravě nejsem s tímto názorem osamocen. Dodávám zároveň, že jsem pro posílení práv (a povinností) registrovaných partnerů, klidně v rozsahu obdobném pro fungování manželů, zejména v majetkových, dědických, daňových, sociálních, zdravotnických a dalších záležitostech. Umím si představit i to, že stejnopohlavní parnerské páry za splnění zákonných podmínek a osobních předpokladů mohou poskytnout například dětem lepší prostředí a výchovu než kolektivní výchovná zařízení.

Odmítám ale progresivistický tlak na to, že musíme jako tradiční většina ustupovat moderní progresivní menšině a nechat si jí diktovat pravidla fungování společnosti v 21. století. Tak to prostě není.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26121 lidí

Respektujme naše spoluobčany s jinou sexuální orientací, žijící v partnerských svazcích, poskytněme jim maximum právní ochrany pro klidné a nerušené partnerské soužití, angažmá v osobním, pracovním i veřejném životě, ale nenechejme si vnutit falešný argument, že jako tradiční většinová společnost máme bořit po věky fungující instituci manželství, tvořeného ženou a mužem. A pokud bude tlak menšiny narůstat díky jejímu propojení a vlivu v některých segmentech společenského a veřejného života, potom budu i zastáncem ústavního zakotvení ochrany manželství jako svazku ženy a muže.

Nikomu tento svůj osobní názor nevnucuji, chci o něm vést slušnou debatu a zároveň předpokládám, že lidé s jiným názorem to budou respektovat, jako já respektuji jejich právo na jejich vlastní odlišný názor.

A proč tento příspěvek vlastně píšu? Nynější hejtman šel do volební kampaně s heslem, že “je jinej”. Plně to respektuji, i jeho právo na jeho postoj k této věci. Stejně jako on stojím o slušnou debatu na toto společensky i lidsky složité téma. Nicméně jako bývalý hejtman jižní Moravy dávám veřejně najevo to, že mám “jinej” názor než náš současný “jinej hejtman”.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

14:02 Kubisková (Přísaha): Vy přece vždycky budete hájit váš "úžasný" migrační pakt, ministře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migraci a ministru Rakušanovi.