Hejtman Grolich: Nové základny zkvalitní zázemí záchranářů

04.10.2023 7:17 | Tisková zpráva

Po roce a čtvrt od zahájení stavby už jihomoravští záchranáři v Bučovicích a Slavkově u Brna využívají nové moderní výjezdové základny. Celkové výdaje na základnu v Bučovicích dosahují 81,8 milionu korun, v nedalekém Slavkově 48,5 milionu korun.

Hejtman Grolich: Nové základny zkvalitní zázemí záchranářů
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

V Bučovicích se sídlo záchranky nachází v bývalém hospodářském areálu v sousedství hasičů. Výhodná pozice nabízí blízký výjezd na silnici I/50. Ve Slavkově vznikla nová základna v novém areálu hned na okraji města rovněž vedle hasičů. I v tomto případě se jedná o strategicky výhodnější polohu, než bylo původní sídlo v blízkosti místní polikliniky.

„Nové základny zkvalitní zázemí záchranářů. Budovy jsou navíc postaveny jako nízkoenergetické, dochází v nich až k 80 % úspoře potřebné energie oproti stávajícím základnám,“ uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Umístění základen vedle hasičů je důležité pro koordinaci obou složek integrovaného záchranného systému a ve Slavkově teď bude výjezd k události mnohem rychlejší a pohodlnější. Zvýší se tak i úroveň přednemocniční péče v širokém okolí,“ doplnil radní pro zdravotnictví Karel Podzimek.

„V letošním roce jsme významně obnovili vozový park, otevřeli jsme naši už dvacátou čtvrtou základnu v Miroslavi, dále spustilo provoz nové stanoviště v Boskovicích a teď otevíráme další dvě nové základny, které nahradí ty již nevyhovující. Velmi nám záleží na neustálém progresu, na soustavném vylepšování podmínek pro práci našich kolegů, protože jedině tak můžeme pacientům poskytovat tu nejkvalitnější péči. Je za tím vším mnoho úsilí, energie a financí a já děkuji všem, kteří se na modernizaci našeho zázemí podílejí, tedy svým kolegům a také zřizovateli. Jsem ráda, že sledujeme nové trendy a technologie a že se jako záchranka můžeme pochlubit špičkovým zázemím,“ řekla ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

Anketa

Dopadly slovenské volby dobře?

95%
hlasovalo: 36091 lidí

Výjezdové základny byly připraveny podle jednotného konceptu. V 1. nadzemním podlaží se nacházejí dvě stání sanitních vozidel, sanitační box, sklady zdravotnického materiálu, prádla, použitého prádla, infekčního odpadu a komunálního tříděného odpadu. Druhé nadzemní podlaží slouží jako pobytové prostory posádek, šatny a hygienické zázemí. Samostatným objektem je kryté stání pro vozidla a navazující nezastřešená parkovací stání.

Výjezdové stanice jsou navrženy v plusovém energetickém standardu s využitím dvou fotovoltaických elektráren, z nichž první svým výkonem zásobuje běžný provoz základny a druhá pohání tepelná čerpadla využívající teplo z hlubinných vrtů, které efektivně vyrábí teplo k vytápění a teplou vodu pro potřeby výjezdové základny. Tento systém má i reverzní funkci se schopností budovu výjezdové stanice v létě chladit. Nechybí ani podzemní nádrže k akumulaci dešťové vody, která bude následně využita pro provoz základen.

Projekt „Výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, p. o. v Bučovicích“ byl spolufinancován Evropskou unií v rámci reakce Unie na pandemii COVID-19. Dotace z Integrovaného regionálního operačního programu – Evropského fondu pro regionální rozvoj a státního rozpočtu ČR je očekávaná ve výši 72,8 mil. Kč.
Projekt „Výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje, p. o. ve Slavkově u Brna“ byl podán do 163. výzvy operačního programu Životní prostředí 2014-2020. Výběrová komise jej na svém 91. jednání v únoru 2023 doporučila k financování. Po vydání právního aktu (Rozhodnutí o poskytnutí dotace) očekává Jihomoravský kraj dotaci z Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši 23,3 mil. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…