Hejtman Kuba: Všech, kteří chtějí dobrovolně pomáhat, si velice vážíme

14.11.2020 14:03

Jihočeský kraj děkuje 690 dobrovolníkům, kteří vyplnili dotazník a nabídli pomoc pracovníkům ve zdravotnických a sociálních službách.

Hejtman Kuba: Všech, kteří chtějí dobrovolně pomáhat, si velice vážíme
Foto: repro Facebook
Popisek: Lídr kandidátky ODS v krajských volbách v Jihočeském kraji Martin Kuba

Velké poděkování 690 dobrovolníkům od Jihočeského kraje. Konkrétně těm, kteří se přihlásili prostřednictvím dotazníku na webu kraje s nabídkou pomoci při zajištění chodu krajských zdravotnických a sociálních služeb. Webový dotazník zveřejnil kraj koncem září a je určen lidem starším 18 let. Důvodem byla snaha vytvořit dostatečnou personální rezervu pro případ nákazy či nuceného pobytu stálého personálu v karanténě kvůli viru covid-19 - řekl hejtman Martin Kuba.

„Situace není, naštěstí, již tak dramatická, ale zatím nemáme vyhráno. A proto si všech, kteří chtějí dobrovolně pomáhat, velice vážíme," zdůraznil hejtman s tím, že kraj zatím využil nabídku zhruba 70 lidí z těch, kteří dotazník vyplnili a následně byli osloveni. Dalšími dobrovolníky jsou i studenti zdravotnických a sociálních fakult, což je dáno poptávkou nemocnic a zařízení sociální péče po zdravotnických a sociálních pracovnících za chybějící personál. „I těm patří naše poděkování,“ dodal Kuba.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Seznam je k dispozici i na Panelu nestátních neziskových organizací

Nashromážděná data z dotazníku Jihočeského kraje jsou, jak uvedla náměstkyně hejtmana pro sociální věci Lucie Kozlová, v případě potřeby předávána institucím, které mají o zapojení dobrovolníků zájem. Dále je seznam dobrovolníků k dispozici i na Panelu nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje (Panel NNO). Koordinátor Panelu NNO - Český červený kříž, ve spolupráci s dalšími členy Panelu NNO pak dobrovolníkům telefonuje a řeší jejich konkrétní nasazení. „Pracovníci Panelu NNO zatím kontaktovali 101 lidí a z toho 34 našlo uplatnění v sociálních službách, například v Domově pro seniory Máj v Českých Budějovicích či v Domově důchodců Dobrá Voda u krajského města. Dvacet v jihočeských nemocnicích a 15 v krajském zařízení u rybníka Mrhal v Hlincové Hoře na Českobudějovicku. Ten je určen pro lidi, kteří jsou pozitivní na covid-19, ale nepotřebují zdravotní ani sociální péči. S dalšími 34 dotázanými se zatím na umístění nedohodli,“ nastínila náměstkyně.

423 dobrovolníků je ochotno vykonávat tuto práci dobrovolně

Z dotazníku podle Kuby například dále vyplývá, že 423 dobrovolníků je ochotno vykonávat tuto práci dobrovolně na smlouvu bez nároku na mzdu a 267 na základě uzavřené dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti s organizací poskytující sociální služby. „Dobrovolníci mají nejčastěji zájem o hlídání dětí zaměstnanců, pečovatelské úkony či pomocné práce. Z pohledu časové vytíženosti vítězí nárazově vybrané dny – například víkendy, pravidelná výpomoc na směny či nárazové denní směny. Co se lokace týče, je největší zájem vypomáhat v místě bydliště a v okrese, kde dotyční bydlí. Z pohledu obcí s rozšířenou působností připadá nejvíce zájemců z řad dobrovolníků na České Budějovice, Tábor a Písek. A 361 z 690 dobrovolníků je ochotno pracovat s osobami pozitivními na covid-19,“ shrnul hejtman.

Více informací o náboru dobrovolníků najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.