Hejtman Netolický: Spolupráce s Čínou nesmí být jen prostou výměnou delegací

26.06.2018 7:37

V sále Rady Pardubického kraj se v pondělí ráno uskutečnilo setkání hejtmana Martina Netolického a krajského zastupitele Václava Snopka se zástupci čínského okresu Fengxian a rozvojové zóny Fengxian Xinghuo.

Hejtman Netolický: Spolupráce s Čínou nesmí být jen prostou výměnou delegací
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Krátké zamyšlení hejtmana Netolického.

Hlavním tématem jednání byla především možná spolupráce v oblasti cestovního ruchu či zemědělství.

„Čínské regiony mají v posledních letech velký zájem o spolupráci s Českou republikou. Některé kraje již podepsaly oficiální partnerství a i v případě našeho kraje se velmi často hlásí zájemci o možnou spolupráci. V minulosti jsme jednali například s delegací regionu Jilin. Musíme však důkladně zvažovat, jaký smysl by případné kooperace pro náš region měla. Jsem zastáncem přístupu, že pro obě strany musí být partnerství výhodné a nesmí se jednat pouze o formální výměnu delegací. Proto také do současné doby oficiálního čínského partnera nemáme,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který v úvodu setkání představil čínské delegaci Pardubický kraj.

Cesta představitelů regionu Fengxian byla plánována ve spolupráci s krajským zastupitelem Václavem Snopkem. „Cestu jsme dlouhodobě zvažovali a snažíme se najít platformu pro možnou spolupráci nejen v oblasti hospodářství, ale například také studentské výměny či spolupráce sportovních oddílů, jelikož v Číně jsou v současné době na vzestupu hokej či fotbal,“ uvedl Václav Snopek.

Region Fengxian se nachází na pobřeží straně Šanghaje. Jedná se jeden z největších okresů v tomto městě a jeho velkou výhodou je poloha na půli cesty mezi centrem města a letištěm. Jedná se o vyhlášené centrum cestovního ruchu, jelikož je to jediný okres Šanghaje, který se nachází na pobřeží Žlutého moře. Okres je vyhlášen po celé Číně pěstováním ovoce, výrobou léků, kosmetických a zdravotnických potřeb. Výrazný je také chemický průmysl či chov ryb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…