Hejtman Netolický: Zemědělci v kraji nevědí, co od vládního konsolidačního balíčku očekávat

24.05.2023 11:17 | Tisková zpráva

V sídle zemědělské společnosti AGRO Liboměřice se za účasti hejtmana Martina Netolického a radního pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslava Krčila uskutečnilo setkání regionálních zemědělců s prezidentem Agrární komory ČR Janem Doležalem.

Hejtman Netolický: Zemědělci v kraji nevědí, co od vládního konsolidačního balíčku očekávat
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Ten společně s radním v rámci své cesty po regionu navštívil také zemědělské podniky v Živanicích, Rosicích a Liboměřicích. Řeč byla především o aktuálních problémech českého zemědělství v souvislosti s novým nastavením Společné zemědělské politiky, dotacích státu a konkurenceschopnosti české rostlinné a živočišné produkce.

„V návaznosti na představený konsolidační balíček mne zajímalo, zda má Agrární komora České republiky informace o tom, jakých dotací se v oblasti zemědělství dotkne avizovaná úspora 10,2 miliardy korun. Bohužel ani samotní zemědělci nemají potřebné informace a na dotazy jim neodpověděl ani ministr zemědělství, ani jeho náměstci. Bohužel vedle změn v nastavení dotací v rámci Společné zemědělské politiky může být omezení státních dotací další házení klacků pod nohy našim zemědělcům, kteří se rozhodně z mého pohledu nedají považovat za agrobarony tak, jak vláda dlouhodobě své kroky obhajuje. Dotčenými totiž jsou i střední podniky - družstva, na kterých ve většině krajů stojí dominantní část produkce,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

Obdobně situaci vnímá také radní pro oblast venkova, zemědělství a životního prostředí Miroslav Krčil. „Bohužel z dosavadního vývoje je podle mne patrné, že podpora zemědělců není v poslední době zcela v módě. V našem kraji si ale uvědomujeme, jak je důležité místní podniky a regionální producenty podporovat. A bez ohledu na kroky vlády v tom budeme v našich možnostech pokračovat. Z toho důvodu se snažíme například motivovat provozovatele obecních prodejen k nabídce regionálních potravin a snažíme se je promovat. Není důvod k tomu, aby třeba brambory nebo cibule, ale i další komodity, cestovaly přes půl světa, když si je můžeme a umíme vypěstovat u nás,“ sdělil krajský radní Miroslav Krčil.

V rámci diskuse se zemědělci byla také řeč o neúměrné administrativní zátěži z hlediska podávání žádostí o dotace. Kraj v této souvislosti zvažuje, že by skrze Agrární komoru ČR mohl zemědělcům pomoci. „Uvědomujeme si, že především malé a středně velké podniky nemají aparát, který by mohl zajistit poradenství při získávání dotačních prostředků, a to jak národních, tak evropských. Budeme proto chtít otevřít debatu na téma možné krajské pomoci, a to například prostřednictvím kapacit krajského úřadu nebo finanční podporou pro angažování odborníka ve struktuře Agrární komory,“ nastínil možnou spolupráci hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.