Hejtman Šimek: Nemocnice připravují případná lůžka v rámci svých možností

10.04.2020 21:43

Informace z jednání krizového štábu Jihomoravského kraje

Hejtman Šimek: Nemocnice připravují případná lůžka v rámci svých možností
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO)

„Kromě aktuální epidemiologické situace byl krizový štáb informován i o dobře fungující spolupráci při transportech pacientů mezi jednotlivými nemocnicemi v regionu a dále probíhajícím testování jak na odběrných místech, tak v domácnostech za pomoci sanitek IZS JMK a Armády ČR. Dále jsme jednali o možnostech navýšení počtu testovaných a zároveň vyhodnocených vzorků. V kraji je možné vyhodnocovat odebrané vzorky na čtyřech místech (FN Brno, FN Svatá Anna, IFKOR, Medela), a to v celkové denní kapacitě asi 450 až 500. Snaha je o navýšení kapacity.

Jednali jsme také o možnostech otevření dalšího odběrového stanu u Nemocnice Znojmo, a to mimo jiné s ohledem na žádost starostů Znojemska. Dohodli jsme se, že bychom k tomuto kroku přistoupíme v úterý po Velikonocích. Krajský koordinátor informoval štáb o tom, že probíhá centrální monitoring kapacity lůžek akutní péče v nemocnicích v kraji, a to jak pro pacienty COVID-19, tak i pro ostatní akutní pacienty. Tyto informace shromažďuje ÚZIS (Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR).

Anketa

Tomio Okamura volá po referendu o vystoupení z EU. Jak byste v tomto referendu hlasovali?

hlasovalo: 28392 lidí

Co se týká přípravy kapacit pro případné COVID-19 pacienty z řad seniorů z pobytových služeb, naše nemocnice připravují případná lůžka v rámci svých možností. Nově se nesmí jednat o lůžka akutní péče, ale o lůžka následné péče. Hledáme samozřejmě kapacity i v jiných objektech. Náměstek hejtmana Marek Šlapal informoval o kapacitě 373 lůžek pro izolaci seniorů, kteří by onemocněli koronavirem přímo v domovech pro seniory v rámci Jihomoravského kraje včetně Brna.

Co se týká distribuce ochranných prostředků, dnes jsme rozvezli OOP pro řidiče IDS JMK a v nejbližších hodinách zásobíme i oblast pohřebnictví a krematorií. Do ostatních oblastní budeme s největší pravděpodobností distribuovat po Velikonocích. Hasičský záchranný sbor informoval, že od příštího týdne bude mít připravený tým na plošnou dezinfekci prostor, například v domovech důchodců a podobných zařízeních.

Protože jsme na štábu hovořili také o uvolnění některých opatření v nejbližších dnech, rád bych apeloval na naše občany, aby nepodléhali pěknému počasí o Velikonocích a nesdružovali se ve velkých skupinách na rekreačních místech a sportovištích a samozřejmě dále dodržovali nošení roušek na veřejnosti. Ještě nejsme v takové situaci, abychom mohli riskovat zdraví svoje a svých nejbližších. I přesto bych rád využil této příležitosti a popřál lidem v rámci možností klidné Velikonoce a znovu poděkoval všem zdravotníkům, pečovatelům, hasičům, starostům a ostatním, kteří i v tyto svátky budou pracovat,“ řekl po jednání krizového štábu hejtman Bohumil Šimek.

Ředitel Krajské hygienické stanice JMK k chytré karanténě informoval: „Dnes máme podle projektového plánu po zaškolení uživatelů, včetně mediků Armády České republiky a začneme testovat a využívat při epidemiologických šetřeních po souhlasu občanů i mapových podkladů a dat od mobilních operátorů. Dnešním dnem se také rozbíhá spolupráce na projektu s dalšími krajskými hygienickými stanicemi z Olomouckého, Moravskoslezského a Středočeského kraje. Zbývající kraje budou do systému uvedeny dle itineráře po velikonočních svátcích. Na všechny kraje míří posily již proškolených mediků armády, stejně tak výjezdové týmy armády budou do jednotlivých krajů nasazovány postupně také. Ředitelé KHS byli dnes na ranní videokonferenci se zástupci MZČR, Vlády ČR, ÚZIS a vývojového týmu projektu chytrá karanténa informováni o usilovném nasazení vývojářů na propojení trasovacího call centra s ostatními využívanými informačními systémy.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

13:09 Fiala (SPD): Česká měna reálně posiluje vůči euru o dvacet procent

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhodám české koruny