Hejtman Suchánek: Hejtmanství pomůže se stavbou vrtů pro pitnou vodu na Ukrajině

20.08.2023 22:01 | Tisková zpráva

Přesně 200 tisíc korun poskytne Olomoucký kraj jako mimořádnou dotaci Arcidiecézní charitě Olomouc, která za peníze vybuduje nové vrty pro pitnou vodu na východě Ukrajiny. Původní zásobárny vody okupanti zničili.

Hejtman Suchánek: Hejtmanství pomůže se stavbou vrtů pro pitnou vodu na Ukrajině
Foto: STAN
Popisek: Josef Suchánek

„Příspěvek Olomouckého kraje pomůže s vybudováním čtyř vrtů pro pitnou vodu. Studny budou umístěny na pozemcích místních územních celků na Ukrajině. Lidé tam žijí v podmínkách, které si tady ani nedokážeme představit. Poskytnout jim pomoc považuji za slušnost i morální povinnost,“ vysvětlil Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Vrty vzniknou v Doněcké oblasti v Pokrovském rajónu, což je zhruba třicet kilometrů od aktuální bojové linie. Většina zdrojů pitné vody se tam dnes nachází na okupovaném území nebo je válkou zničena.

„Vrty budou hluboké zhruba 45 až 80 metrů. Instalaci čerpacích a čisticích systémů pro zajištění dodávek pitné vody bude zajišťovat a financovat ukrajinská strana,“ dodal Ivo Slavotínek, náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro sociální oblast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…