Hemer (VIZE 2014): Žádám okamžité odvolání Lubomíra Zaorálka z postu ministra zahraničních věcí!

26.03.2014 15:44

ČSSD před volbami tvrdila, že v případě volebního úspěchu dosadí na ministerské posty odborníky a kompetentní lidi. Část národa tomu snad i uvěřila. Jaký je však výsledek těchto slibů Bohuslava Sobotky?

Hemer (VIZE 2014):  Žádám okamžité odvolání Lubomíra Zaorálka z postu ministra zahraničních věcí!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Na post ministra zahraničních věcí ČSSD dosadila Lubomíra Zaorálka. Nepochybně schopného a zdatného rétora, majícího zkušenost s opoziční politikou. Krátké působení ministra Zaorálka v ministerské funkci však ukazuje, že být opozičním politikem je něco jiného než být politikem, který má vládní odpovědnost.

Ministr Zaorálek nám toto dnes a denně předvádí v plné nahotě při komentování aktuálních informací v Rusku a na Ukrajině. Když pomineme fakt, že pan ministr očividně nezná historické souvislosti v daném teritoriu, které mají na stávající události a aktuální dění na Ukrajině přímý vliv, tak je velmi zarážející, jakou formou si ministr zahraničních věcí ČR dovolí komentovat a navrhovat systém sankcí proti Rusku. Jeho silácká a skandální prohlášení, že ve chvíli kdy Evropa přestane odebírat ruský plyn a ropu, bude to mít především negativní vliv na samotnou ruskou ekonomiku, jsou velmi úsměvná, zároveň však i alarmující. Jednoznačně však ukazují na absolutní neznalost a nekompetentnost ministra Zaorálka. Je zajímavé, že političtí reprezentanti daleko silnějších a větších evropských ekonomik si nedovolí ve svých prohlášeních vůči Rusku to, co právě český ministr zahraničních věcí.

Doporučil bych panu Zaorálkovi, aby před tím, než takováto slova vypustí z úst, vše konzultoval se svými poradci a také např. s našimi exportéry a firmami, které v tomto teritoriu dlouhodobě působí. Kdyby toto učinil, dozvěděl by se, že těmito prohlášeními ohrožuje ekonomické zájmy ČR a poškozuje mnohé české ekonomické subjekty. Některé české firmy, které jsou na obchodu s ruskou ekonomikou závislé, již důrazně upozorňují na to, že ruská strana velmi pečlivě výroky našeho ministra sleduje a patřičně je komentuje a hodnotí.  Současně se ptají, kdo jim nahradí případné ekonomické ztráty plynoucí z těchto siláckých prohlášení českého ministra zahraničních věcí, kdo dá práci jejich zaměstnancům v případě, že jejich obchodní ruští partneři vypoví či neobnoví stávající kontrakty a zakázky. I o tomto by kompetentní ministr zahraničních věcí měl přemýšlet, než vydá nějaké prohlášení či stanovisko.

Na základě výše uvedeného vyzývám premiéra Bohuslava Sobotku, aby neprodleně konal a dal prezidentu republiky návrh na odvolání Lubomíra Zaorálka z postu ministra zahraničních věcí pro jeho nekompetentnost a nezpůsobilost vykonávat tuto funkci.

Mgr. Aleš Hemer

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče