Hladík (KDU-ČSL): I moc světla může být někdy na škodu

07.02.2023 11:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke světelnému znečištění.

Hladík (KDU-ČSL): I moc světla může být někdy na škodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí a místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík

I moc světla může být někdy na škodu. A u toho umělého to platí rozhodně. Prakticky všichni jsme mu v noci vystaveni a to má negativní dopad na lidi i na přírodu kolem. Na Ministerstvo životního prostředí se udělal obrovský kus práce na nové normě, která teď dá přesné parametry pro šetrné svícení třeba okolo silnic, skladů a hal, sportovišť, památek nebo i pro reklamní billboardy. Díky za to.
Norma je velká pomoc a motivace hlavně pro obce. Díky ní budou přesně vědět, jak instalovat nebo opravovat veřejné osvětlení, aby neohrožovalo přírodu nebo zdraví lidí. Normu mohou obce vyžadovat i vyhláškou nebo ve smlouvě s projektantem.

V BRNOmycity jsme před dvěma lety zhasli 40 tisíc lamp a nechali udělat unikátní mapu světelného znečištění. Z leteckých snímků se ukázalo, že největší znečišťovatelé jsou reklamní billboardy nebo třeba lampy okolo železnice. Právě na taková místa se norma zaměřuje.

Co na to říkáte? Více najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…