Hladík (KDU-ČSL): S řešením na záchranu našich lesů musíme přijít co nejdříve, není na co čekat

07.07.2021 11:18

Kvůli kůrovcové kalamitě došlo v naší republice k velkým zásahům do lesních porostů. Zásadní vliv mělo také stále se zvětšující sucho. Lidovci proto chtějí podpořit vlastníky v zalesňování krajiny odolnými smíšenými lesy. Chtějí, aby se stát podílel na kompenzaci vzniklých škod. Podporují také agrolesnictví a mimoprodukční funkce lesa.

Hladík (KDU-ČSL): S řešením na záchranu našich lesů musíme přijít co nejdříve, není na co čekat
Foto: kduprobrno.cz
Popisek: Petr Hladík (KDU-ČSL)

„Pro záchranu našich lesů musíme přijít s řešením co nejdříve, není na co čekat. Musíme zvýšit počet stromů, které budou udržovat více vody v krajině. Krychlový metr nezhutněné lesní půdy má schopnost nasáknout až 350 litrů vody. Podpora musí být směřována na výsadbu smíšených lesů, cílené a nikoliv plošné kácení, následnou péči a kompenzace ztrát. Chceme pomoci odpovědným soukromým vlastníkům,” uvedl místopředseda KDU-ČSL pro životní prostředí Petr Hladík.

Lidovci však neřeší jen podporu soukromých vlastníků lesů, ale své plány mají i se státními lesy. „Státní lesy nejsou továrna na dřevo. Chceme proto výrazně podpořit mimoprodukční funkci těchto lesů. Mají sloužit osvětě, rekreaci a být zázemím pestré biodiverzity. Obrovský význam mají lesy poblíž měst nebo přímo ve městech. Hektar lesního porostu zadrží ročně 30-70 tun prachových částic. Prioritou ve státních lesích nemůže být okamžitý zisk, ale jeho ekologická funkce. Stát musí jít příkladem. Budoucí zisky ze státních lesů musí přispívat k obnově lesních ekosystémů a ochraně vody,” doplnil Hladík.

Lesnický fond chtějí lidovci zachovat a dále rozvíjet. Nově však přichází také s podporou agrolesnictví. „Chceme propojit zemědělství s výsadbou lesů. Agrolesnické systémy najdeme v rámci zemí EU na 3,6 procentech z celkové rozlohy zemědělské půdy, zatímco v ČR je to pouze 1,3 procenta,” dodal Hladík.

KDU-ČSL chce také podpořit ty, kteří mají k přírodě nejblíže, ať už jsou to různé lesnické a ochranářské spolky, včelaři, myslivci nebo konkrétní soukromí vlastníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.