Holík (ČSSD): Nemocné stromy v Moravské ulici nahradí nová výsadba

09.01.2023 19:09

Některé trnovníky bílé (akáty) rostoucí v Moravské ulici se budou kácet.

Holík (ČSSD): Nemocné stromy v Moravské ulici nahradí nová výsadba
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD

Podle odborníků z radničního odboru služeb a pracovníků společnosti Biopas mohou vzhledem ke svému zhoršenému stavu být nebezpečné pro projíždějící vozidla na poměrně velmi frekventované silnici i pro pěší na přilehlém chodníku. S kácením začnou pracovníci Biopasu 10. ledna a na uvolněná místa se budou postupně vysazovat nové stromy. 

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
„Ze zhruba 70 stromů, které rostou po pravé straně Moravské ulice ve směru od křižovatky s Kotojedskou ke hřbitovu, je potřeba 37 jedinců pokácet. Jedná se o velmi nepopulární zásah, mezi obyvateli města a zvláště sídliště Slovan se jistě najdou i jeho odpůrci. Ale v tomto případě jde především o zdraví a bezpečnost chodců i aut,“ uvedl místostarosta Karel Holík.


Akáty v Moravské ulici byly vysazeny v roce 2000. U velké části z nich byly zaznamenány vážné závady a problémy. „Jedná se zejména o problematické stavy v místech kosterního rozvětvení, například infekce či prasklé tlakové vidlice, v jejichž důsledku dochází k vylamování větších větví. Vliv na to mají nejen povětrnostní podmínky, ale také projíždějící nákladní automobily,“ upřesnil Martin Posolda z odboru služeb, který má na starost městskou zeleň. Vykácené akáty budu nahrazeny kultivary stromů s nižším vzrůstem, užší korunou a odolností ve výrazně zhoršených podmínkách.

Reakce obyvatel Kroměříže na změny týkající se kácení a následné výsadby zeleně jsou různé. Někteří nejsou spokojeni s tím, že se staré a vzrostlé stromy kácejí - často totiž není na první pohled patrné, že jejich stav není dobrý a mohly by ohrožovat životy a zdraví kolemjdoucích. Jsou ale i lidé, kteří výměnu starých stromů za nové vítají, protože jim u stávajícího porostu vadil stín nebo velké množství padajícího listí. Navíc odstranění přestárlých a nemocných stromů hraje důležitou roli v ochraně stromů zdravých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…