Horvát (ODS): Základní problém EU? Legislativa

14.07.2014 13:41

Kritika Evropské unie míří do Bruselu ze všech stran, pojďme si jednotlivé důvody rozebrat.

Horvát (ODS): Základní problém EU? Legislativa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Byrokracie, nesmyslná nařízení, umělost ... tyto atributy jsou často spojovány právě s Bruselem.

Dle mého názoru je základním problémem Evropské unie tvorba legislativy, která funguje na principu "lex superiori derogat lex inferiori", tedy že zákon vyšší je nadřazený nižšímu. Na něm funguje většina právních systémů po celém světě, to je v pořádku. Ovšem k jeho tvorbě dochází na základě zákonodárné iniciativy Evropské komise, která je tvořena úředníky, kteří nejsou voleni občany, ale určují je jednotlivé vlády. V právu EU existuje možnost lidové zákonodárné iniciativy, pokud jako občan Evropské unie získáte milion podpisů, bude Vás návrh předložen Evropskému parlamentu. Ovšem tento postup je poněkud obtížný.

Frankce v EP nezastupují zájmy států, nýbrž zájmy stranické. Zatímco Česká republika má svých poslanců 21, Německo jich má 96 a Francie 74 - záleží na počtu obyvatel. Tomuto jevu se říká demokratický deficit.

Pod palbou kritiku jsou tzv. euronesmysly, tedy kvóty a nařízení, které omezují produkci a využívání jednotlivých plodit a výrobků. Tyto záležitosti život občana ovlivní však minimálně.

K čemu potřebuje EU svůj Parlament, Komisi, obecně legislativu? Hodí se v případech, kdy jednotlivé vlády odmítají uskutečnit užitečné kroky, ale zatímco pro jednu zemi je změna legislativy výhodná, pro další nikoli. Pokud se dřív nebo později bude EU reformovat, navrhuji zrušit legislativní funkci.

Od legislativy se odvíjí další problém - přebujelá byrokracie. Líbí se mi názor, že vláda úředníků se dotkne málokterého občana ve své členské zemi, problémem není ani tak vliv úředníků, nýbrž obrovské náklady.  Peníze, které by si zrušením legislativy EU ušetřily, by se mohly použít k snížení státních dluhů jednotlivých zemí, díky kterým by mohly být sníženy daně, podnikatelé by díky jejich snížení mohly nabírat nové zaměstance ... mantinely pro nakládání s těmito prostředky jsou široce rozprostřeny.

Jaká je tedy má představa EU? Mělo by se jednat o regionální organizaci na základě ekonomické spolupráce států s právní subjektivitou, které se snaží o zjednudušení a zliberalizování mezinárodního obchodu. Jednotlivá usnesení by byla projednávána v Evropské radě, kde by byli přítomni předsedové vlád a jednotliví ministři, hlasování by probíhala na rovném principu, tedy jedna země by disponovala jedním hlasem. Usnesení ve formě směrnic by neměla povahu směrnic dnešních, upravovala by mezistátní ekonomické styky a zásahy do legislativy členských zemí by byly vyloučeny na předpokladu, že státy fungují na základech demokratické a občanské společnosti. Existence armády je naprosto zbytečná, k tomu jsou určeny organizace jiné, například NATO.

Mnohdy slyšíme návrhy na zrušení Evropské unie jako takové. Ovšem podle mého názoru je taková organizace (nikoli federace či konfederace) nutná. Jsme součástí euroamerického prostoru založeném na určitých principech a na půdě Evropské unie jsme oprávněni řešit své vlastní záležitosti. V budoucnu bude velmi důležité se bránit ekonomickým tlakům například z Číny nebo jiných rychle se rozvíjejících zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL