Hrnčíř (SPD): Málo, pozdě a špatně. Proč nesnížíte DPH u pohonných hmot?

16.09.2022 13:21

Projev na 39. schůzi Poslanecké sněmovny 16. září 2022 k vládnímu návrhu zákona o spotřebních daních

Hrnčíř (SPD): Málo, pozdě a špatně. Proč nesnížíte DPH u pohonných hmot?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Vážené kolegyně a kolegové,

když jsme tady před čtyřmi měsíci schvalovali tohle snížení pro naftu i benzin, tak jsem tady říkal, že na čtyři měsíce to nemá smysl, že to děláte jenom proto, že na podzim budou volby, abyste si tady před volbami zase udělali nějaké kolečko a řekli, jak strašně pomáháte, jak zachraňujete dopravce, zachraňujete hospodářství, zachraňujete občany.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí

No, je to přesně tak, jak jsem předpověděl. A jak říkal pan ministr Stanjura, já s tím souhlasím, málo, pozdě a špatně. Ano, to jsou vládní návrhy, které tady od listopadu loňského roku předkládáte. Kdybyste tu pomoc mysleli skutečně vážně, tak nebudete mít stále a nebudete trvat na nejvyšší DPH u pohonných hmot.

Proč nesnížíte DPH u pohonných hmot tak, jako to dělají ostatní státy okolo nás? To byste pomohli občanům, pomohli byste drobným živnostníkům. Proč to neuděláte? Snižujete o 1,50 korun, a to ještě několikrát v roce, abyste kolem toho mohli odehrát divadlo, jak jste zachránci a spasitelé této země.

Máme nejvyšší DPH na základní potraviny, na energie. Proč zdaňujeme energie jako luxusní zboží? Jaký to má důvod? Žádný. Chcete jenom ožebračit občany, chcete vybrat víc peněz, abyste si je pak mohli přerozdělit bůhvíkam. To by byla skutečná pomoc. Takže snižme DPH na základní potraviny, na energie a na pohonné hmoty. To by skutečně pomohlo.

Děkuji za pozornost.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…