Hrubeš (SZ): Zájmy těžařů a horníků nejsou ve vzájemné synergii

09.02.2015 16:00

Přinášíme plné znění proslovu, který na jednání mosteckého zastupitelstva ve čtvrtek 5. února 2015 přednesl člen krajské rady a mostecký zelený Jan Hrubeš.

Hrubeš (SZ): Zájmy těžařů a horníků nejsou ve vzájemné synergii
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Vážený pane primátore,

Dovolte mi, abych za Stranu zelených v Mostě, ale i za sebe řekl několik vět k problematice prolomení limitů těžby, které otevřeně podporujete.

V prvé řadě bych rád na tomto fóru vyjádřil podporu a pozdrav našim sousedům v Horním Jiřetíně a v Litvínově. Chtěl bych jim všem vzkázat, že i mezi Mostečany jsou lidé, kterým záleží na dobrých sousedských vztazích a uvědomují si dalekosáhlé dopady prolomení limitů těžby. Obyvatelům obou měst posílám upřímný pozdrav a omlouvám se jim za fauly politické a bohužel i ty sportovní (jinými slovy fotbalové). Chci je ujistit, že i když to tak nevypadá, tak v Mostě stále žijí lidé, kteří mají respekt k jejich domovům a životům.

Vážený pane primátore, chci Vám říci, že myslíme i na horníky.  Osobně si vážím těžké a náročné práce všech lidí v dolech. Chtěl bych však Vám, ale i jim touto cestou vzkázat, že v roce 1990 uhelné společnosti zaměstnávaly přes 16 tisíc pracovníků, dnes nezaměstnávají ani 2 tisíce lidí. Mám proto obavu, že horníci jsou jen užitečným nástrojem těžařů. Vy takové pochybnosti nemáte? Já ano. Nedávno Severočeské doly propustily přes 200 horníků, a to i přes skutečnost, že jsou v miliardových ziscích.

Pane primátore, nespoléhejme se jen na pomoc uhlobaronů, ti jsou v prvé řadě podnikateli (!). Upozorňuji nejen Vás, ale i horníky, že těžaři nikdy nebyli a nebudou charitou, těžaři sledují svůj zisk a jakmile nastane jakákoliv situace (pokles ceny uhlí, nová efektivnější technologie těžby, automatizace) okamžitě horníky propustí. UPOZORŇUJI VÁS, že ve skutečnosti nejsou zájmy těžařů a horníků ve vzájemné synergii a je jen otázkou času, kdy si to uvědomí i sami horníci. Spolehnout se musíme v prvé řadě na sebe a v druhé řadě na stát, který by měl konečně přijmout odpovědnost za to, že jej desítky let zásobujeme energií.

PROČ NEVĚŘÍM TĚŽAŘŮM?

Pane primátore, ptal jste se těžařů, proč někteří z nich daní své zisky na Kypru?[1] Považujete takové chování za důvěryhodné? Já ne. Místo toho, abychom se jich na tyto skutečnosti kriticky ptali, jednáme s nimi v kuloárech a obdivujeme je na debatách v knihovně při sklence vína.[2] Je ironií doby, že zrovna KSČM, která je pro prolomení limitů těžby a jejímž hlavním historickým nepřítelem je mezinárodní kapitál, hájí nyní jeho zájmy.

Občas jsou naše zelená řešení vnímána jako naivistická. Já se Vám ale pokusím naznačit formu jiného naivismu. Ten vyplývá z přesvědčení, že instituce zvaná Hospodářská a sociální rada Mostecka (HSRM) je nezávislým odborným orgánem. Prosím podívejme se na složení tohoto zdánlivě „neutrálního“ orgánu, který se skládá převážně ze zástupců těžařů a průmyslových podniků. Jak může být otevřenou platformou? Pane primátore, odpovězte mi prosím na otázku, jestli si i Vy skutečně myslíte, že je tento orgán objektivní. Povězte mi prosím, jestli složení tohoto orgánu vnímáte jako dostatečně názorově pestré pro to, aby mohl vydávat například odborné studie týkající se nezaměstnanosti či zdraví našeho regionu? Já si to nemyslím. Představa, že HSRM je v současném složení objektivní je stejně naivní jako když si třicetiletý chlap myslí, že děti nosí čáp. (to samé platí i pro VÚHU).

Mám na Vás ještě jednu DŮLEŽITOU prosbu pane primátore, prosím berte velmi vážně dopady prolomení limitů těžby na naše zdraví. Tento problém je skutečně otázkou života a smrti. Těžba vážně poškozuje naše zdraví a zdraví našich dětí.

Náš region sází dlouhodobě jen na jedinou kartu, je to jako když si schováte své veškeré úspory do jediné banky, nebo jako když nakoupíte akcie pouze jedné firmy a dáte do nich celé své jmění. Jakmile přijde krach, jste na mizině.

Proto Vás vyzývám, pojďme společně hledat cesty jak našemu městu a regionu pomoci k pestrosti a vyváženosti. Pojďme přinášet inovace a nebojme se nových výzev. Jsme ještě relativně mladí a máme na to dost sil. V podobě pohlednic Vám předávám vzpomínku na krásné historické město Most, které ve své době předčilo i Český Krumlov. Navíc Vám k tomu za sebe a zelené nabízím otevřenost a ochotu ke spolupráci.

Zdravím Vás a těším se na Vaší odezvu.

S pozdravem, Jan Hrubeš

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Tomáš Czernin byl položen dotaz

Válka na Ukrajině

Pane senátore, opravdu věříte tomu, že má Ukrajina šanci Rusko porazit, a že ji USA a ostatní budou podporovat do nekonečna? Nechápejte mě špatně, přeji si, aby Ukrajina Rusko porazila, ale myslím, že je to dost nereálná vize. A co mě ještě na vašem komentáři zarazilo je, že v něm vůbec nepíšete o m...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

8:05 Hejtman Červíček: Staráme se o klienty, kteří dokáží plnohodnotně žít, potřebují ale pomoc

Královéhradecký kraj zahájil v Novém Městě nad Metují výstavbu domova pro osoby se zdravotním postiž…