Hubáčková (KSČM): Vadí nám snad čeština?

09.01.2017 19:15

Poslanec Zlatuška opět přehání a snaží se dostat navrhovaný zákon o češtině jako úředním jazyku do zcela jiné roviny, nežli předkladatelé tohoto návrhu chtějí docílit. Možná, že mnozí z vás jste navštívili Karlovy Vary, Františkovy Lázně či severní Moravu. Nejen, že najdeme na obchodech německé, ruské či polské nápisy, ale i jídelní lístky, pokud si vás obsluhující špatně odhadne, dostanete v Karlových Varech v ruštině, ve Františkových Lázních v němčině a na severu Moravy v polštině.

Hubáčková (KSČM): Vadí nám snad čeština?
Foto: KSČM
Popisek: Gabriela Hubáčková

Když se zamyslíme nad tím, jak je to jinde v Evropě, tak některé státy mají již úřední jazyk zakotven zákonem. Nechceme jít zajisté do extrémů, ale žijeme v České republice a ti, kteří k nám přichází žít nebo strávit dovolenou, by toto měli akceptovat. Úřední jazyk je jedna věc a vyhovět turistům je další otázkou. Podíváme-li se však kousek za hranice, rozhodně ani v Rakousku, Německu či Polsku toto specifikum není běžné. Jen stěží najdete jídelníčky či reklamy v češtině. Občas se naši turisté domlouvají pomocí gest a mohou být vlastně rádi, pokud někdo třeba z obsluhujících umí alespoň trochu česky.

A tak, pane poslanče, nehledejte vady na kráse tam, kde nejsou a při vší úctě k Vám, měl byste prosazovat především jazyk český a nehledat důvod pomocí invektiv, jak návrh tohoto zákona poškodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.