Jakob (TOP 09): Neexistuje jediný racionální důvod, aby EET pokračovala

23.06.2022 20:45

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny 23. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se zrušuje zákon č. 112/2016 Sb., o evidenci tržeb.

Jakob (TOP 09): Neexistuje jediný racionální důvod, aby EET pokračovala
Foto: TOP 09 / David Tesar
Popisek: Jan Jakob

Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, mně to nedá, já jsem poslouchal pečlivě oba dva předřečníky a musím na to, co tady zaznělo, reagovat. Slyšeli jsme tady od paní předsedkyně Schillerové jakési vyvracení podle ní mýtů, ale to, co tady říkala ona sama, tak dle mého soudu bylo jakousi pohádkou, nebo takovým nekonečným příběhem, a byť se to snažilo působit fundovaně, tak ta jasná fakta, ta mi tam chyběla. A pokud to, co tady se snažila vyvracet jako mýty, tak já považuji i to, co říkala ona za mýty z její strany.

A ono to bylo poměrně přesvědčivé. Já bych tomu snad i uvěřil, kdybych nechodil ovšem ven z tohoto objektu, kdybych nechodil mezi lidi, kdybych se nebavil s živnostníky a podnikateli, ale oni to tak opravdu, opravdu nevnímají. Vy jste se tady zaklínala, paní předsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, jakousi vaší filozofií, lepšího výběru daní a že se vám to údajně dařilo. Ale to je hluboký omyl. Nic z toho není prokazatelné. Jediné, co je zcela zřejmé, že tady probíhal, dokud nenastala covidová krize, tak hospodářský růst navzdory vaším vládním opatřením a díky tomu byly přirozeně vyšší daňové výnosy. Takže to nebylo vaší filozofií, ani to nebylo vašimi vládními opatření. Ale bylo to právě pílí a prací podnikatelů a živnostníků.

A to, co tady předvádíte, tak to je opravdu politické. EET je politický symbol vašich minulých vlád. A proto a právě proto ho tak bráníte. A proto tady asi budeme dneska minimálně do noci. (Předsedkyně Schillerová z místa: Do rána.) Ale on je to zároveň symbol... do rána? No, my jsme připraveni, nám to nevadí. On je to zároveň ale symbol toho, jakým způsobem vy jste přistupovali k podnikatelům. Je to symbol vaší nedůvěry vůči podnikatelům a živnostníkům. Je to symbol vašeho zaklekávání na ně. A je to symbol bezmezné byrokracie, která není potřeba.

A jak jsem říkal, neexistuje jediný racionální důvod, aby EET pokračovala. To, co tady zaznělo od obou mých předřečníků, tak tam nepadl ani jeden jediný racionální důvod. Přínos do státního rozpočtu je jednoznačně neprokazatelný, nebo je minimální. Jeden z vás říká 13, druhý 20 miliard. Ani vy se na tom neshodnete. Ale faktem je, že ministerstvo a z dat jasně vyplývá, že ten přínos, faktický přínos EET, zavedení EET do státního rozpočtu je minimální, nebo dokonce neprokazatelný. Naopak, náklady jsou zcela jasné. Provoz EET stojí podnikatele a živnostníky 1,5 miliardy, jejich 1,5 miliardy. A stát další půl miliardy k tomu.

Pan místopředseda Havlíček tady říkal... (Místopředsedkyně Kovářová: Prostřednictvím...) Já ho neoslovuji. (Místopředsedkyně: Pardon, omlouvám se.) Tady říkal, že jde o nástroj pro 21. století. Ale to je omyl, jsme asi zůstali někde v tom minulém 20. století. To je evidentní, že tento nástroj je dávno přežitý a padá to tady v té diskusi, že plateb hotovostních ubývá a bude jich čím dál méně. A tudy je cesta budoucnosti, cesta další v 21. století. Ne, že bude nástrojem toho století minulého, tady rádoby elektronicky evidovat. A ta čísla jsou také jasná, že těch operací v hotovosti je méně než 20 %. A ten trend je dlouhodobý, trvalý. Ano, jsou impulzy, které ho ještě urychlují. Ale nebude se to vracet, to vám garantuji.

A důkazem toho, že je to zcela iracionální, aby elektronická evidence tržeb dál pokračovala, tak je právě to, řekněme, přerušení, vy říkáte ta dobrovolná báze, která probíhá teď. Ono se vůbec nic nestalo, když to není povinné, a zvlášť v této době. Zvlášť v době, kdy na podnikatele, živnostníky dopadla krize covidová, pocovidová, a teď všechny záležitosti v důsledku ruské agrese a toho, že stoupají ceny energií, tak podnikatelé je potřeba podpořit. Netrvejte, prosím, prostřednictvím paní předsedající, netrvejte na tom vašem politickém symbolu, který k ničemu nevede. Podnikatelé a živnostníky je potřeba podpořit, ulevit jim od naprosto nesmyslných povinností, které jste na ně za vaší vlády naložili.

Takže já pevně věřím v racionalitu, na rozdíl od těch pohádek, které tady zazněly. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích