KDU-ČSL odmítá vměšování Ruské federace do místní samosprávy kvůli přemístění sochy maršála Koněva

14.04.2020 6:34

Předsednictvo KDU-ČSL odmítá vměšování Ruské federace do kompetencí demokraticky zvolených zástupců místní samosprávy na Praze 6.

KDU-ČSL odmítá vměšování Ruské federace do místní samosprávy kvůli přemístění sochy maršála Koněva
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Česká republika je demokratická země, která ctí pravomoci a kompetence všech stupňů samosprávy. Rozhodnutí přemístit sochu maršála Koněva je nezpochybnitelnou pravomocí zastupitelstva MČ Prahy 6.

"Stíhání demokraticky zvolených komunálních představitelů za výkon jejich pravomocí cizím státem, nota bene retroaktivně, je neakceptovatelné a svědčí o stavu právního státu a demokracie v Ruské federaci. Naprosto nepřiměřená reakce ruských orgánů na přemístění Koněvovy sochy je v přímém rozporu s neutěšeným stavem řady pomníků a hrobů československých legionářů na území Ruské federace, o které mají tamní úřady podle platných dohod řádně pečovat." konstatuje místopřeseda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Ve světle této kauzy chce KDU-ČSL iniciovat podrobnější diskuzi o novodobých dějinách a jejich výkladu. Bohužel i po třiceti letech od pádu totalitního režimu je ve společnosti stále do určité míry přijímaný komunistickým režimem pokřivený a neúplný výklad novodobých československých i světových dějin.

Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

  • KDU-ČSL
  • KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.

"KDU-ČSL nesnižuje zásluhy Sovětského svazu na porážce nacismu a váží si všech obětí Rudé armády. To ale neznamená, že budeme přehlížet celý kontext a politické okolnosti vzniku, průběhu a konce a důsledky II. světové války. Výklad a studium historie nemá mít ideologický podtext, naopak má být kritický a nemá se vyhýbat ani skutečnostem, které mohou být nepříjemné," připomíná poslanec Jiří Mihola.

I dnes v čase pandemie  vidíme manipulaci skutečností a to dokonce v přímém přenosu. Například původci současné koronovirové krize jsou propagandou vykreslováni jako zachránci a jejich výhodný obchod jako nezištná pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

6:23 Ministr Baxa: Novela zákona zřizuje nový registr umělců

Vláda projednala legislativní ukotvení statusu umělce. Hlavním cílem předloženého návrhu je předevší…