KDU-ČSL se dohodla s ministryní pro místní rozvoj na společných krocích při řešení bytové krize

02.07.2018 10:20

Analýza potřebnosti dostupného bydlení, vznik rady vlády pro koordinaci výstavby bytů nebo jednání s Evropskou investiční bankou. Na takových krocích se dohodl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek na společném jednání s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (ANO). Schůzka se uskutečnila ve středu 27. června.

KDU-ČSL se dohodla s ministryní pro místní rozvoj na společných krocích při řešení bytové krize
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Jan Bartošek s ministryní Dostálovou jednal především o tom, jak řešit současnou bytovou krizi. KDU-ČSL totiž vypracovala projekt dostupného bydlení, který počítá s výstavbou městských bytů s využitím nepotřebných městských nemovitostí. „Je to velmi jednoduché a rychlé řešení. V rámci fondu rozvoje bydlení dojde k navýšení rozpočtu na výstavbu – ideálně přes půjčku od Evropské investiční banky. Peníze by stát poskytl městům a krajům. Z nájmu by se pak postupně půjčka splatila,“ okomentoval projekt Bartošek. Dodal, že KDU-ČSL má nejširší síť komunálních politiků. „Proto nabízíme spolupráci v rámci regionů, bez které se výstavba bytů neobejde,“ vysvětlil.

Výsledkem společného jednání je plán tří důležitých kroků: za prvé jde o analýzu potřebnosti bydlení, kterou zadá ministerstvo pro místní rozvoj. Dále ministryně Dostálová uvítala návrh Jana Bartoška na založení rady pro koordinaci bytové politiky. V té by mohli zasednout i zástupci ministerstva práce a sociálních věcí nebo spravedlnosti (zejména kvůli informacím o případných exekucích žadatelů o byt). Za třetí se účastníci dnešního jednání dohodli na nutnosti jednat s Evropskou investiční bankou, důležité je zejména udělat si představu o možnostech půjčky pro výstavbu městských bytů.

„Našli jsme společnou notu a skutečně se budeme snažit nastavit programy tak, abychom si mohli nárokovat zdroje v rámci státního rozpočtu na rok 2020,“ zhodnotila na dnešní tiskové konferenci společné jednání ministryně Dostálová. 

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

18:09 Hejtman Grolich: Musíme se připravit a adaptovat

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke globální krizi.