KSČM: Schválený konsolidační balíček ještě více ožebračí české domácnosti

14.10.2023 6:03 | Tisková zpráva

KSČM naprosto odmítá tzv. konsolidační balíček, který dnes schválila Poslanecká sněmovna. Schválené změny komunisté považují za asociální, zvyšující plýtvání zejména v resortu obrany a dalších. Krizi neřeší, naopak přihrávají šedé a černé ekonomice.

KSČM: Schválený konsolidační balíček ještě více ožebračí české domácnosti
Foto: KSČM
Popisek: KSČM - logo

Poslanecká sněmovna hlasy poslanců ODS, TOP09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů schválila ve třetím čtení tzv. konsolidační balíček. Ten by měl sice dle ministra financí Stanjury snížit deficit státního rozpočtu příští rok o 97 miliard a v roce 2025 o 150 miliard korun, zatíží však rodinné rozpočty o desítky tisíc korun ročně navíc. Jako by nestačilo, že na příští rok již byl avizován růst cen energií o 10 procent oproti letošním. Přitom na zbrojení a do resortu obrany potečou desítky a stovky miliard navíc. Schválení pak předcházelo bezprecedentní rozhodnutí stran vládní koalice hlasovat o balíčku bez ohledu na probíhající diskusi k němu.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Schválení balíčku bude mimo jiné znamenat zdražení potravin a dalšího zboží v důsledku sjednocení snížené sazby DPH na 12 procent či jeho přeřazení do 21procentní sazby. Vláda rovněž sáhne pracujícím do mezd tím, že opět zavádí nemocenské pojištění pro zaměstnance ve výši 0,6 procenta z jejich hrubé mzdy.

Výrazně osekány budou i daňová zvýhodnění benefitů pro zaměstnance a daňové výjimky, kterých je zhruba 600. Avšak místo omezení daňových výjimek vylobbovaných různými zájmovými skupinami se sáhne na ty, které se nepříznivě dotknou obyčejných lidí. Omezí se slevy na manželku/manžela nebo se zruší tzv. školkovné. Výrazně se také zvýší sazby daně z nemovitosti.

Místo progresivního zdanění velkých korporací, které KSČM dlouhodobě prosazuje, bude plošně zvýšena daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, tedy i těch malých rodinných, které již dnes bojují o pouhé přežití.

KSČM prosazuje posílit rozpočty především progresivním zdaněním velkých příjmů a majetku – tři sazby u daně z příjmu fyzických osob, speciální sazbou korporátní daně u velkých firem (sektorová daň na banky, ale také obchodní řetězce a jiné monopoly) a zdaněním spekulativního kapitálu. Je potřeba také provést audit daňových úlev a zrušit úlevy, z nichž profitují různé privátní lobbistické skupiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…