Kádner (Úsvit): O prolomení těžebních limitů musí rozhodnout sami lidé

27.09.2013 16:39

Akademie věd se postavila politikům, když se vyslovila proti prolomení limitů, které zakazují rozšiřování těžby v Ústeckém kraji. Pro pokračování těžby jsou naopak některé politické strany a těžaři, kteří se bojí o svou práci. "O prolomení limitů by ale měli v referendu rozhodnout sami lidé, kterých se to bezprostředně týká," říká lídr ústecké kandidátky Hnutí Úsvit David Kádner.

Kádner (Úsvit): O prolomení těžebních limitů musí rozhodnout sami lidé
Foto: red
Popisek: David Kádner

Jednička kandidátky v Ústeckém kraji a starosta Nové Vsi v Horách David Kádner byl jedním z prvních, kdo vyvolal diskusi na toto téma. "Propojil jsem těžaře s politiky, aby se o problému společně bavili a nehádali se přes média. Nikdo ale nemá jasné a jednoznačné argumenty. O prolomení limitů by měli jednoznačně rozhodnout sami občané, kteří žijí v těžební oblasti, v referendu. Lidé by měli říct, zda ano nebo ne," říká kandidát.

Těžaři i některé politické strany, mezi nimi třeba komunisté nebo sociální demokraté, se dlouhodobě snaží zrušit limity, které tvoří hranice, kam až může těžba nerostných surovin zasahovat, aniž by ohrozila blízké aglomerace. Pokud by se v ní dál pokračovalo, pohltila by některé obce na Mostecku.

O tom, zda limity prolomit, nebo těžbu dál nerozšiřovat, by nemělo být rozhodnuto shora. Musí se rozvést diskuse, co s danou oblastí, která je v současné době jednou z nejchudších v republice, s nejnižší vzdělaností. Stát nedokázal dát jasné garance, co by daná oblast měla za povolení těžby získat.

"Rozhodnutí nemůže být na pár poslancích, starostech nebo zastupitelích. Stejně tak by se o tom ale neměli bavit lidé, kteří s danou oblastí nejsou spjati. V referendu, které prosazuje naše hnutí Úsvit přímé demokracie, by měli hlasovat občané daného regionu," uvedl David Kádner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …