Kalina (Piráti): Trafiky pro členy hnutí ANO za peníze občanů Chebska a Ašska

14.08.2023 10:11 | Komentář

Po komunálních volbách v roce 2022 došlo ve společnosti Chevak, která se stará o zásobování vodou občanů na Chebsku a Ašsku, k řadě změn.

Kalina (Piráti): Trafiky pro členy hnutí ANO za peníze občanů Chebska a Ašska
Foto: archiv starosty
Popisek: Bývalý starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti)

 O prodeji akcií podílníka Gelsenwasser A.G. další soukromé společnosti Accolade jsme Vás již v minulosti informovali (viz zde).

Následně došlo ke snížení počtu členů představenstva společnosti ze 3 na 2. Prostými čísly to vypadá na snahu o šetření. Důležité nicméně je, že ve tříčlenném představenstvu byli 2 zástupci měst a 1 zástupce soukromého akcionáře. V případě nutnosti byla tedy vždy možnost ze strany měst soukromého akcionáře v představenstvu přehlasovat. V současnosti má ale každý ze 2 členů představenstva možnost jakékoliv rozhodnutí blokovat.

Tentokrát se ale spolu blíže zaměříme na Dozorčí radu společnosti. Ta má fakticky 11 členů, nicméně v posledních letech fungovala jako 9 ti členný orgán, neboť na dvě místa náležící soukromému akcionáři valná hromada opakovaně zástupce nezvolila.

Nové složení akcionářů, složené téměř výlučně ze zástupců hnutí ANO2011, s tímto nemá problém a tak má dozorčí rada v současnosti plných 11 členů. Navíc má nově Dozorčí rada 2 místopředsedy místo jednoho. K plánu hnutí ANO, rozšíření dozorčí rady společnosti na 13 členů, prozatím nedošlo.

To nejzajímavější ale následuje – nová výše odměn jednotlivých členů dozorčí rady společnosti, která finance získává od občanů našich regionů.

V minulém období činila odměna předsedy Dozorčí rady Chevaky 112 700 Kč za rok. Nově si předseda, JUDr. Miloslav Chadim (člen hnutí ANO2011 z Mariánských Lázní a tamní městský zastupitel), přijde na 300 000 Kč ročně. To činí nárůst odměny o plných 166%. Ani u ostatních členů dozorčí rady se s příděly nešetřilo. Celkem činí roční nárůst nákladů na fungování Dozorčí rady 1 566 900 Kč! Za 4 roky funkčního období celkem 6 267 600 Kč.

A to nepočítáme případné mimořádné odměny, takže nárůst může být až dvojnásobný.

Třešničkou na dortu jsou pak inflační doložky nových smluv, takže odměny mohou neustále růst. Protože Chevak peníze netiskne, ale získává je ve formě vodného a stočného od občanů Chebska a Ašska, je jasné, kdo bude toto mimořádné zvyšování odměn zástupců hnutí ANO ve valné hromadě společnosti financovat. Jsou to sami občané.

Martin Kalina

Zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ježíšikriste, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 14.08.2023 10:43:59
právě pirát si dovolí mluvit o trafikách, když ubohý volební výsledek pirátů v počtu čtyř poslanců jim vygeneroval tři ministry "s příslušenstvím"? To už je naprostá ztráta soudnosti a zdravého rozumu. To se pan kalina nestydí, dělat ze sebe závistivého hlupáka a bezmozka?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…