Kalousek (TOP 09): Nemůžeme schválit zmetek

31.10.2014 15:51

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 31. 10. 2014

Kalousek (TOP 09): Nemůžeme schválit zmetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, dvakrát jsem si již dovolil vystoupit s apelem na vás, abychom neodevzdávali výrobek, o kterém jsme přesvědčeni všichni, že není dobrý. Abychom ho neodevzdávali jako hotový, se slibem, že ho později opravíme. Prostě to je přístup, který je naprosto nepochopitelný pro veřejnost, které se zodpovídáme a zdůrazňuji, že v diskusi jsem stále ještě nedostal odpověď na to - proč.

U některých typů zákonů bych si uměl představit, že skutečně existuje časový tlak, který by to zdůvodnil. Tady prostě neexistuje. A já si teď dovolím, ve svém třetím a slibuji, že posledním apelu, obrátit se na vás, kteří jste říkali, a často ještě rádi říkáte, že nejste politici. Že jste to sem přišli dělat "jinak".

A chci se obrátit na čest vašeho zaměstnání, které jste dělali dříve, než jste se stali těmi profesionálními politiky a věřím, že se ctí tohoto zaměstnání jste sem přišli dělat profesionální politiku. Já prostě nevěřím, že pan dr. Plzák je ochoten odejít od operačního stolu s tím, že ta operace se dvakrát nepovedla, ale to nevadí. Teď ho zašijeme a za čtrnáct dní uděláme reoperaci.

Já si neumím představit, že by pan poslanec Volný opustil svoji krůtu dřív, než jí opravdu porazil. Že by jí nenechal běhat po hale napůl podříznutou...(Potlesk a smích v celém sále.) a říkal by, on je pátek odpoledne, ono to nějak vydrží, já ji dorazím až v pondělí.

Neumím si představit, že by pan poslanec Vozdecký, dříve mimořádně úspěšný, ředitel Bohemia brut dovolil vyskladnit jedinou lahev sektu, o které by byl přesvědčen, že je vevnitř nekvalitní obsah. To by jí radši rozbil. Neumím si představit, že by paní poslankyně Lorencová odevzdala článek, o kterém by byla přesvědčená, že je špatně napsaný. Radši by ho přepisovala pět krát, než by ho odevzdala. Každý z nás jsme předtím, než jsme se stali profesionálními politiky, jsme dělali nějaké řemeslo. A pokud jsme byli jenom trochu normální a ve své práci jsme hledali seberealizaci, tak jsme chtěli, každý z nás, výstup toho řemesla odevzdat co nejkvalitnější. A nikdo z nás si nedovolil odevzdat zmetek, s tím, že říká, no, nedá se nic dělat, no tak teď odevzdám zmetek a slibuji, že já ho potom opravím. Všichni jsme se takhle chovali, všichni jste se takhle ve své práci chovali, tak proč si k čertu myslíte, že teď, když je vaší profesionální prací politika, že se tak chovat nemáte?

Profesionální politika je stejně poctivé řemeslo jako jakékoliv jiné. A ten výrobek, který prezentujeme směrem veřejnosti, to je kvalita toho zákona, pro který hlasujeme. To je kvalita toho zákona, pro který hlasujeme, a který veřejnosti garantujeme. Nevím, proč tak všichni řvete, tedy fakt se to nedá přeřvat. A ten výrobek, za kterým stojí naše práce, za kterou jsme placeni, je kvalita toho zákona, který odsouhlasíme, který veřejnosti garantujeme, že jsme ho odhlasovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A který jako výkladní skříň naší práce bude zveřejněn ve Sbírce zákonů a stane se platnou součástí právního řádu.

My se někdy divíme, proč řemeslo profesionální politika je možná nižší prestiž řemesla profesionálního politika je možná nižší, než prestiž uklízečky. Ale za to si můžeme sami, tímto přístupem. Protože ani ta uklízečka neodejde z té chodby dřív, než má pocit, že je dokonale uklizená. Ona se neotočí na chodbě a neřekne, tady je hrozný sajrajt, ale to nevadí, je padla, já to uklidím za dva dny.

Ona neodejde, dokud má na té chodbě sajrajt, zatímco vy jste připraveni jako profesionální politici schválit zmetek, schválit sajrajt a říci - my to potom opravíme.

Pak se ale nemůžete divit, že veřejnost naši práci nemůže chápat jako prestižní. A já apeluji na svědomí vás, kteří jste byli hrdi na svoji práci mimo politiku a neumíte si představit, že byste se v té práci takhle chovali, abyste se chovali úplně stejně k výrobku, který teď máme odevzdat do právního řádu.

Jestli jste přesvědčeni, že to je špatně a že se to musí opravit, nemáte právo pro něj hlasovat, za předpokladu, že jste se tak nechovali i ve svých minulých zaměstnáních. (Potlesk zprava.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…