Kocmanová (Piráti): Podle lékařů a adiktologů jsou sáčky vysoce návykové

12.01.2023 21:45

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 12. ledna 2023 k zákonu o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek

Kocmanová (Piráti): Podle lékařů a adiktologů jsou sáčky vysoce návykové
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Děkuji za slovo, pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

tento návrh už podrobně představila navrhovatelka, kolegyně Ochodnická. Přesto ještě krátce vystoupím se stanoviskem klubu Pirátů. Hlavním cílem tohoto návrhu je zabránit prodeji nikotinových sáčků dětem a mladistvým do 18 let. Podle lékařů a adiktologů jsou totiž sáčky jednoznačně vysoce návykové. Přesto si je dnes může koupit kdokoliv bez jakéhokoliv omezení.

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí

Koncentrace nikotinu v sáčcích je přitom často vyšší než u jiných tabákových výrobků. Nejviditelnějším rizikem je rychlý nástup silné závislosti. To je provázeno vznikem tolerance, což uživatele nutí neustále zvyšovat dávku. U dětí je to nebezpečí ještě o to větší, že nejenom že se u nich rychleji vytváří fyzická závislost, ale navíc nikotin může poškodit vývoj mozku, protože je pro nedovyvinutý mozek neurotoxický.

Současně je ale potřeba říci, že nikotinové sáčky jsou pro dospělého kuřáka méně škodlivé než klasické cigarety a jako takové mohou být tedy účinným prostředkem při odvykání kouření. To všechno jsou velmi silné důvody pro to, aby byl prodej těchto sáčků regulován tak, aby byl umožněn pouze dospělým.

Důležitou roli bude hrát také ta zmiňovaná připravovaná vyhláška Ministerstva zdravotnictví, která bude upravovat požadavky na složení, vzhled, jakost a vlastnosti nikotinových sáčků, aby nedocházelo k tomu, že obsah nikotinu bude u jednotlivých výrobků odlišný. Požadavky na kvalitu a na množství jsou totiž klíčové při předcházení škodlivého užívání. Za klub Pirátů tedy budeme jednoznačně hlasovat pro to, aby se zákaz prodeje nikotinových sáčků mladistvým do 18 let schválil.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…