Kocmanová (Piráti): Pokud jste rodičem v jedné zemi, musíte jím být ve všech

26.04.2023 16:21 | Tisková zpráva

Osvojí-li si v zahraničí stejnopohlavní či nesezdaný pár opačného pohlaví dítě, jejich rodičovství není po přesunutí do Česka uznáno. V zahraničí osvojené dítě tak přichází právně po přechodu českých hranic o své rodiče.

Kocmanová (Piráti): Pokud jste rodičem v jedné zemi, musíte jím být ve všech
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

To způsobuje zásadní problémy v každodenním životě rodiny, od nemožnosti dítěte získat české občanství, nedostatečné ochrany v případě jeho hospitalizace - neexistence práva na nepřetržitou přítomnost rodičů či informování rodičů o jeho zdravotním stavu, až po problémy v oblasti dědění. Ci´lem semina´ře o uznávání přeshraničního rodičovství, který dnes v Poslanecké sněmovně uspořádala pirátská poslankyně Klára Kocmanová, bylo prodiskutovat možné legislativní změny, které by tuto situaci napravily.

„Mým cílem je poskytnout stejnou ochranu všem typům rodin bez ohledu na pohlaví rodičů nebo to, zda žijí či nežijí v manželství. Není přece možné, aby dítě přišlo po příjezdu do Česka právně o své rodiče. Pokud jste rodičem v jedné zemi, musíte jím být ve všech zemích, tečka!“ uvedla Kocmanová.

Typicky se jedná o situace, kdy například česko-holandský stejnopohlavní pár žijící v Holandsku osvojí v této zemi dítě a po čase se rozhodne přemístit do České republiky. Osvojené dítě však po přechodu česky´ch hranic právně ztrácí své rodiče, neboť osvojení stejnopohlavním párem Česká republika stále neuznává.

Evropská komise proto představila na konci loňského roku návrh nařízení, který by zajistil automatické uznávání rodičovství alespoň mezi členskými státy EU. „Současná situace jednoznačně omezuje volný pohyb v Evropské unii. Kdo by se chtěl přestěhovat do jiného státu, třeba do České republiky, když ví, že tady přestane být uznávaný jako rodič svého dítěte? Proto návrh Evropské komise podporuji a za Piráty uděláme maximum, aby byl schválen,” komentovala Kocmanová. Jak na semináři uvedla vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Monika Ladmanová, v Evropě se problematika tzv. přeshraničního rodičovství týká až dvou milionů dětí.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

Na semináři opakovaně zaznělo, že je třeba otevřít i debatu nad úpravou českého zákona o mezinárodním právu soukromém. Nařízení Evropské komise by se totiž vztahovalo jen na uznávání rodičovství mezi státy EU, osvojení vzniklé v některém z ostatních států světa by stále v Česku uznat nešlo.

„S Piráty budeme iniciovat i změnu tohoto zákona. Je třeba zrušit ustanovení, dle kterého je třeba automaticky zamítat všechny žádosti o uznání rodičovství, pokud osvojitelem v zahraničí byl pár stejného pohlaví či nesezdaný pár pohlaví opačného. Navrhujeme po vzoru okolních států umožnit soudům přezkoumávat konkrétní žádosti o uznání. Pokud by našly v konkrétním případě nějaká pochybení, pak by mohly samozřejmě žádost zamítnout. Stávající obecný zákaz uznání z důvodu sexuální orientace adoptivních rodičů je však jednoznačně v rozporu s nejlepším zájmem dítěte,” dodala Klára Kocmanová.

Povinnost uznávat již jednou vzniklé rodičovství ostatně vyplývá i z judikatury Evropského soudu pro lidská práva, jak na semináři potvrdila soudkyně tohoto soudu Kateřina Šimáčková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.