Kocumová (ZpLK): Starostové pod vedením hejtmana Půty, obviněného z korupce, se hodně vzdálili svým předvolebním slibům

12.03.2016 15:40

Kontroverzní liberecká stavební společnost Syner bude rekonstruovat budovu bývalého Výzkumného ústavu textilních strojů, která se promění na tzv. Evropský dům. Výběrové řízení Syner vyhrál s cenou 76,7 mil. Kč, pouze 4 % pod projektovou cenou 79,8 mil. Kč. Paradoxně nedávno se vedení Libereckého kraje chlubilo, jak se mu daří na veřejných zakázkách dosahovat významných úspor. Zřejmě ne vždy. Malý rozdíl mezi očekávanou a nabídkovou cenou není jediná nesrovnalost. I to je důvod, proč se hejtmanovi kritika soutěže nezamlouvá, o čemž svědčí jeho přehnaná reakce na sociální síti Facebook.

Kocumová (ZpLK): Starostové pod vedením hejtmana Půty, obviněného z korupce, se hodně vzdálili svým předvolebním slibům
Foto: zmenaproliberec.cz
Popisek: Bývalá sportovkyně Zuzana Kocumová z hnutí Změna pro Liberecký kraj

Do výběrového řízení na renovaci budovy se na počátku přihlásilo celkem sedm firem, pět jich ale Kraj vyloučil. Syner měl ze zbývajících dvou nabídek nejnižší cenu, přestože jinak by byla jeho nabídka až čtvrtá v pořadí. Návrhy na vyloučení a vyhlášení vítěze byly navíc do Rady kraje předloženy až na poslední chvíli, opoziční kluby tak neměly šanci se k nim před schválením jakkoliv vyjádřit. Mezi oficiální podklady byly materiály dodány až po našich urgencích, týden po schválení radou kraje, tj. 8. března.

„Vítězství Syneru mě překvapilo. Ale pouze to dokazuje, že Starostové pro Liberecký kraj pod vedením hejtmana Půty, obviněného z korupce, se hodně vzdálili svým předvolebním slibům. Sedm účastníků soutěže, pět vyloučených. Navíc, přes všechnu proklamovanou transparentnost, jsme se o záměru vyhlášení vítěze neměli možnost dozvědět, protože materiál vůbec nebyl v elektronických podkladech Rady kraje, zveřejněných na webu, ani v programu Rady kraje,“ komentuje Zuzana Kocumová ze Změny pro Liberecký kraj.

Kocumová a její kolegové ze Změny pro Liberecký kraj dále upozorňují, že hejtman Půta neříká pravdu, když tvrdí, že všechny strany zasedající v krajském zastupitelstvu byly vyzvány k zastoupení v hodnotící a výběrové komisi. „Nikdo nám takovou nabídku nedal,“ rezolutně odmítá hejtmanovo tvrzení Jaromír Baxa. Nesouhlasí ani s tvrzením, že podmínky výběrového řízení schválili zastupitelé kraje při schvalování tzv. Odůvodnění veřejné zakázky v říjnu 2015. „Zastupitelé obdrželi jen stručné shrnutí, detailní podmínky byly připraveny až následně. Podstatné části požadavků na referenční zakázky byly navíc upřesňovány až v průběhu soutěže, která poněkud nešťastně připadla na dobu adventu a Vánoc,“ dodává Jaromír Baxa.

„Jiří Kittner v roce 2010, na sklonku své éry, ještě Syneru přihrál zakázku na Soukenné náměstí, v Liberci proslulé předražeností a zpackaností. Martin Půta jde v jeho stopách. Stejné postupy, stejné firmy, stejný výsledek,“ uzavírá Josef Šedlbauer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…