Konečná ( KSČM ): Odpovědnost k prostředí, ve kterém žijeme

02.09.2013 21:38

Odpovědnost není dvakrát populární slovo. A v posledních dvou desetiletích, během kterých nám dorostla jedna nová generace občanů, jsme toto slovo mohli ve veřejném prostoru slyšet rozhodně méně často, nežli slova o našich právech a našich svobodách. Tato skutečnost zasahuje všechny oblasti života naší společnosti. A pochopitelně se dotýká i prostředí, které spoluvytváříme a ve kterém společně žijeme.

Konečná ( KSČM ): Odpovědnost k prostředí, ve kterém žijeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Ve své politické práci se občas potkávám s lidmi, kteří mají pocit, že musí zachránit planetu Zemi před lidmi. I oni se odvolávají na občanskou odpovědnost. V těchto případech se ale jedná nejenom o velmi extrémní, ale pravděpodobně také o zcela utopické pojetí odpovědnosti.

Pro lepší život nás všech v České republice by docela stačilo, kdybychom uměli vytvořit v nastupujících generacích správný postoj k hodnotám životního prostředí. kdy se pro naše děti stalo samozřejmostí, že čistá řeka, čistý vzduch a aleje stromů ve volné krajině jsou společným pokladem nás všech a že se o ně musíme starat společně. Připadá vám taková představa příliš socialistická nebo dokonce komunistická? Možná to bude tím, že hodnoty životního prostředí se nedají chránit jinými, než levicovými přístupy při správě státu.

Prostředí, ve kterém žijeme, je lehce zranitelné. Bezhlavému a nezodpovědnému využívání přírodních zdrojů v honbě za ekonomickým ziskem se většinou nemůže ubránit jedinec. Může se mu ale ubránit společnost, bude-li chtít a povedou-li ji skutečně zodpovědní lidé.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.