Kopřiva (Piráti): Dovolte vstup cizincům, kteří mají v ČR rodinu

18.04.2020 13:17

Poté, co vláda uzavřela hranice, se mnoho rodin ocitlo rozdělených. František Kopřiva, místopředseda sněmovního Výboru pro Evropské záležitosti, proto interpeloval ministra vnitra Jana Hamáčka s dotazem, kdy a za jakých okolností vláda umožní vstup cizincům, kteří se v důsledku uzavření hranic ocitli odloučeni od svých rodin v Česku.

Kopřiva (Piráti): Dovolte vstup cizincům, kteří mají v ČR rodinu
Foto: archiv kandidáta
Popisek: dvacetiletý lídr Pirátů ve Středočeském kraji František Kopřiva (Piráti)

Momentálně platí výjimka pro vstup na území ČR pouze pro manžele a děti. Nařízení vlády nezohledňuje osoby blízké, jako jsou nesezdané páry, registrovaní partneři a členové širší rodiny.

„Dočasné omezení cestování za současné situace chápu. Bohužel se ale mnoho rodin, které byly zvyklé na volný pohyb v otevřené Evropě, ocitlo rozdělených. Spousta lidí nemůže využít úzkou výjimku. Ta se totiž nevztahuje na nesezdané páry ani širší rodinu. Stejně tak vládní výjimka nepočítá s registrovanými partnery. Pendleři si pak musí vybrat mezi zaměstnáním v zahraničí a rodinou v Česku. Vláda by měla co nejdříve umožnit rodinám se shledat a například zapojit zmíněné skupiny přednostně do systému chytré karantény,” uvedl poslanec Kopřiva.

Kopřiva dále připomíná, že situaci mají složitou i čeští pendleři, kteří si nyní musí vybrat mezi rodinou a zaměstnáním v sousedních státech. Čeští občané přitom od 14. dubna mohou vycestovat do zahraničí za účelem „péče o rodinu”. Piráti chtějí dát stejnou možnost cizincům pro vstup do ČR.

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…