Kordová Marvanová (STAN): Nelze spoléhat na to, že situaci za nás vyřeší policie

26.06.2022 10:07 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k řešení skandálů v politice

Kordová Marvanová (STAN): Nelze spoléhat na to, že situaci za nás vyřeší policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Hana Marvanová

Nikoho z nás současný skandál, spojený s policejním vyšetřováním, týkajícím se Dopravního podniku hlavního města Prahy, nemůže těšit. Podlamuje to obecně důvěru ve fungování politiky. Pro všechny je to nyní šok, ale každá taková událost může vést i k poučení. V Událostech a komentářích na ČT24 jsem objasnila, jak si myslím, že by se dalo podobným skandálům předcházet.

To nejdůležitější je, včas řešit problémy a podezření, pokud se o nich dozvíme. Důležité také je, aby každý, kdo je v odpovědné funkci, se snažil zabránit škodám a jednal s péčí řádného hospodáře. Nelze spoléhat na to, že situaci za nás vyřeší policie, protože to je až ten poslední prostředek, když všechny ostatní selžou

Zároveň je důležité nastavit atmosféru, v níž se lidé nebudou muset bát upozornit na podezřelé jednání. Jsou to takoví "kanárci v kotelně" nebo "whistlebloweři". Klíčovou roli samozřejmě mají média jako hlídací psi demokracie a měla by na takové kauzy upozorňovat včas.

Je symbolické, že tento skandál propukl právě 50 let od propuknutí jiné aféry, a to Watergate. Sice to trvalo skoro dva roky, ale nakonec bylo v USA vše vyšetřeno a byla vyvozena nejen trestní, ale i politická odpovědnost. Právě řešení takových skandálů a také vyvození odpovědnosti paradoxně pomáhá tomu, aby demokratické státy byly skutečně právním státem, kde se zákony dodržují a kde lidé mohou věřit, že právo platí pro každého stejně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…