Kordová Marvanová (STAN): V pražském kině Atlas začíná festival filmů Nezlomní a obětovaní

31.10.2023 14:25 | Tisková zpráva

Již dnes začíná v pražském kině Atlas čtvrtý ročník filmů o 20. století s názvem Nezlomní a obětovaní. Letošní rok má za téma protikomunistický odboj a odpor.

Kordová Marvanová (STAN): V pražském kině Atlas začíná festival filmů Nezlomní a obětovaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka a zastupitelka Hana Kordová Marvanová

Představí několik předpremiér a rozdá ceny za uchovávání historické paměti. Festival, který pořádá Muzeum paměti XX. století, potrvá do 3. listopadu. 

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Pavla pronesený 28. října?

4%
93%
hlasovalo: 13998 lidí

Téma čtvrtého ročníku bylo zvoleno v návaznosti na sedmdesáté výročí anabáze skupiny bratří Mašínů přes železnou oponu a této události bude věnováno kromě starších dokumentů i několik zcela nových snímků.

„Je opravdu zvláštní, jak dosud posuzujeme protinacistický a protikomunistický odboj zcela odlišnými měřítky. Dnešní Rusko staví svoji identitu a rétoriku na tom, že jeho předchůdce Sovětský svaz osvobodil Evropu od nacismu. A nedodává, že následně zotročil celou její východní půlku. Jsem rád, že tuto kapitolu i statečný odpor proti sovětskému útlaku festival připomíná,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

„V době, kdy zděšeně sledujeme barbarský útoku na Izrael a jeho obyvatele a následně eskalaci nové vlny antisemitismu v Evropě, považuji za naléhavé připomínat právě tato témata. Žádný jiný národ nebyl v dějinách tak vytrvale terčem násilí a pokusů o úplné vymazání, jako právě židé. Je třeba proti tomu bojovat všemi prostředky, vzděláváním počínaje,“ dodala Hana Kordová Marvanová, zastupitelka hl. m. Prahy a předsedkyně správní rady Muzea paměti XX. století, které festival pořádá.

Na programu je rovněž řada dokumentů renomovaných českých režisérů včetně Olgy Sommerové, Pavla Křemena, Heleny Třeštíkové či Kristiny Vlachové. Předpremiéru zde bude mít také čerstvě dokončený dokumentární esej Jana Gogoly a Matěje Hrudičky o uherskohradišťské věznici Vězení dějin. Film „Pochoduj nebo zemři“ připomene i nepříliš známou účast Čechů a Slováků v řadách francouzské cizinecké legie i armády USA ve válkách v Indočíně. Součástí programu jsou i semináře o propagandě ve filmu a v televizi. Ceny vstupného jsou pouze symbolické: lístky na jednotlivá představení stojí 39 korun, permanentka na celý festival 249 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…