Koruna Česká: Monarchisté žádají otevření kostelů na Velikonoce

09.04.2020 9:41

Otevřený dopis předsedy Koruny České (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska) ministru kultury ve věci návrhu výjimky z Krizového opatření o zákazu volného pohybu osob pro shromáždění, pořádaná církvemi nebo náboženskými společnostmi v kostele na Velikonoce.

Koruna Česká: Monarchisté žádají otevření kostelů na Velikonoce
Foto: Koruna Česká
Popisek: Koruna Česká

PhDr. Lubomír Zaorálek

Ministerstvo kultury

Maltézské náměstí 1

118 00 Praha 1

 

V Praze dne 8. dubna 2020

 

Věc: Žádost o předložení návrhu na výjimku z Krizové opatření o zákazu volného pohybu osob pro náboženská shromáždění v době velikonočních svátků

 

Vážený pane ministře,

 

obracíme se na Vás jako na člena vlády resortně kompetentního pro věci církví a náboženských společností.

 

Naše strana oceňuje vstřícnost vlády České republiky a jí zřízeného Ústředního krizového štábu k dosavadním návrhům monarchistů na zmírnění dopadů a řešení stávající epidemiologické krize. Jsme rádi, že se vláda i Parlament ztotožnily s naším návrhem na pomoc drobným živnostníkům na odklad 3. a 4. vlny elektronické evidence tržeb, a že v rámci Ústředního krizového štábu vzniká koordinační pracovní skupina pro využití kapacit domácího průmyslu.

 

Na zmíněné návrhy navazujeme aktuálním apelem na vládu pro období Velikonočních svátků. Zdvořile žádáme předložení návrhu Vládě o uvolnění aktuálních krizových opatření tak, aby křesťané mohli oslavit nejen nadcházející nejvýznamnější křesťanský svátek, tzn. Slavnost Zmrtvýchvstání Páně, tradičním a důstojným způsobem, tedy společnou bohoslužbou. Společné setkávání v Kristu je jedním z nejdůležitějších projevů křesťanské víry, a to ve smyslu čl. 16 Listiny základních práv a svobod i § 2 zákona č. 3/2002 Sb., o církvích a náboženských společnostech.

 

Pokud aktuální údaje vlády a ústředního krizového štábu dokládají stagnaci šíření epidemie vzdor tomu, že se po celou dobu trvání krizového stavu mohli lidé (při dodržování hygienických podmínek) shromažďovat v nákupních centrech, coby chrámech konzumu, nepokládáme za racionální a věcně odůvodnitelné nadále zakazovat shromažďování v chrámech Božích.

 

Z toho důvodu navrhujeme, aby shromáždění pořádaná církvemi nebo náboženskými společnostmi v kostele nebo v jiné modlitebně a shromáždění, sloužící k projevům náboženského vyznání byla v době letošních velikonočních svátků příslušným vládním usnesením zařazena do výjimek z Krizového opatření o zákazu volného pohybu osob.

 

Všichni křesťané se v současné situaci obracejí jednotlivě ke Stvořiteli s modlitbou nejenom za své blízké, ale též za všechny, kdo s koronavirem bojují, včetně členů vlády, krizového štábu, zákonodárců a především všech, kdo v rámci zdravotních a sociálních služeb každodenně nasazují své zdraví, aby pomohli těm nejpotřebnějším.

 

S pozdravem

 

RNDr. Radim Špaček

předseda Koruny České (monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska)

 

(převzato z Profilu)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…