Koten (SPD): Několik návrhů, jak řešit růst cen energií

27.01.2022 17:51

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2022 – interpelace premiéra Fialy k růstu cen energií

Koten (SPD): Několik návrhů, jak řešit růst cen energií
Foto: Archiv Radka Kotena
Popisek: Radek Koten, poslanec SPD

Vážený pane premiére,

jak již plyne z bodu mé interpelace nebo z toho názvu, tak my bychom měli velice promptně řešit problém se skokovým zvýšením poplatků za energie v České republice českému občanovi.

Já si myslím, že vláda zatím tedy žádná řešení kromě komunikace nepředvedla a myslím si, že je poměrně už málo času na to, aby se dalo zareagovat na ten skokový růst ceny od 1. ledna. V minulém roce jste tedy nepřijali alespoň nějaké parciální řešení v podobě snížení DPH na energie. Nicméně vzhledem k tomu, že vaše vláda chce podporovat tzv. Zelený úděl, tak myslím si, že se propadneme ještě daleko hůř s těmi cenami energií. Takže já bych tady měl několik návrhů, jak by se to dalo řešit.

Jedním z návrhů jak to řešit, tak je vystoupit ze systému emisních povolenek, protože ty tady slouží pouze tomu, aby nadnárodní společnosti je skupovaly, například penzijní americké fondy, vylepšovaly cashflow pro americké důchodce, ale rozhodně to Evropě nebo čistému životnímu prostředí nijak nepřispívá.

Anketa

Máte důvěru v prof. Jiřího Berana?

91%
5%
hlasovalo: 24034 lidí

Dále vystoupit z obchodování energií, která byla vyrobena v elektrárnách, zaplacených českým daňovým poplatníkem, obchodování na burze v Lipsku v Německu. Protože v případě, že vyrobená energie v České republice by se prodávala přímo občanům, tak tím pádem by tedy ta energie byla za úplně jiné peníze. Tím přímým prodejem by se toho tedy vyřešilo poměrně hodně a Evropská unie bohužel tady tím, že se to prodává na burze spíše škodí než pomáhá.

Takže pokud tedy není energetická záležitost v tom smyslu, že máme dováže uhlí z Austrálie, anebo pohonné hmoty někde z druhé strany světa (Předsedající: Pane poslanče, čas.), tak já bych velice rád na to obdržel odpověď.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…