Kovářová (STAN/TOP 09): Starosta malé obce bez rozsáhlého aparátu nese velké břímě odpovědnosti

13.07.2016 19:47

Projev na 48. schůzi Poslanecké sněmovny 13. července 2016 k Návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon o obcích (obecní zřízení):

Kovářová (STAN/TOP 09): Starosta malé obce bez rozsáhlého aparátu nese velké břímě odpovědnosti
Foto: stan
Popisek: Věra Kovářová

Máme před sebou poměrně rozsáhlý návrh, který se zaobírá problematikou způsobu volby starostů jako představitelů územních samosprávních celků. Podotýkám, že dosavadní právní úprava institut přímé volby starosty obce nezná. V současnosti se totiž uplatňuje model, podle něhož je starosta obce a členové rady - jsou-li splněny podmínky pro její zřízení - voleni zastupitelstvem obce na jeho ustavujícím zasedání.

Tento model se přitom uplatňuje bezvýjimečně v obcích všech kategorií. A právě v tom má předložený návrh přinést změnu. Dovolte mi nyní, abych jej, jako jedna z předkladatelek, představila.

Předloha zavádí přímou volbu starosty obce v územních samosprávních celcích s počtem obyvatel menším, než 1 500. Vyloučena ale není ani v lidnatějších obcích, kde může být starosta volen tehdy, rozhodne-li zastupitelstvo obce o tom, že nebude zřízena obecní rada. V obou případech i nadále, jako v současnosti, platí, že v těchto obcích, v nichž není rada obce zřízena, vykonává její kompetence starosta obce.

Tento návrh se opírá o přesvědčení, že zejména v menších obcích, jichž je v podmínkách České republiky naprostá většina, je přímá volba starosty výrazně vhodnějším způsobem ustanovování tohoto významného obecního orgánu. Je tomu tak proto, že obyvateli těchto obcí je starosta vnímán jako ústřední postava dotyčné územní samosprávy.

Tento dojem je oprávněný. Vzhledem k tomu, že starosta menší obce nemá k dispozici rozsáhlý aparát, leží veškerá odpovědnost za její každodenní fungování i za její zdárný rozvoj na jeho bedrech. Zavedení přímé volby je s tímto pojetím jednoznačně v souladu.

Předkládaný návrh nicméně vychází vstříc i lidnatějším územním samosprávným celkům, v nichž může přímá volba starosty proběhnout, je-li splněna jednoduchá podmínka. Rozhodne-li obecní zastupitelstvo o tom, že se v dalším volebním období neustaví rada obce, jediný rozdíl tak je v tom, že v obcích do 1500 obyvatel je přímá volba starosty obligatorní, ve větších obcích jde o institut fakultativní.

Dovolte, abych nyní stručně shrnula důležité argumenty pro tento návrh. V malých obcích bez obecní rady je starosta klíčovým institutem samosprávy a voliči by měli mít možnost, zvolit si ho přímo. Ve volbě starosty by nehrály roli jeden - dva hlasy málo početného zastupitelstva, ale hned po volbách by bylo jasné, kdo je starostou.

S argumentem Sobotkovy vlády, že se tím umenší role zastupitelstva, nemůžeme souhlasit. Starosta malé obce bez rozsáhlého aparátu nese velké břímě odpovědnosti. Jeho legitimita by tedy měla být větší. Vyhneme se případům, kdy lidé vyloženě nechtěli konkrétního starostu a dali to najevo ve volbách. Nedostal preferenční hlasy a jeho spolustraníci ho přeskákali. Ale politickými dohodami byl vynesen do čela obce jen hlasováním v zastupitelstvu.

Vládní argument, že by byla nutná změna Ústavy, neobstojí. Role zastupitelstva se nijak neumenšuje a přímá volba starosty není sice přímo popsána v ústavě, není s ní ale nikterak ani v rozporu. Neobstojí ani argument vlády, že odvolání přímo voleného starosty místním referendem není výkon přímé demokracie, ale jen opakem voleb. Podle nás je to opakem přímých voleb a přímé vyjádření vůle voličů.

Na počátku svého vystoupení jsem uvedla, že předložený návrh je návrhem rozsáhlým. Je tomu tak už proto, že změna způsobu volby se nutně musí promítnout do řady ustanovení dotčených zákonů. Samotný princip, na kterém tato novela spočívá, jsem, myslím, dostatečně objasnila a těším se na další debatu.

Přímou volbu starostů malých obcí vidíme z těchto i dalších důvodů, které jsem uvedla, jako přínos por demokracii na komunální úrovni, a proto vás prosím o podporu tohoto návrhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…