Kubisková (Přísaha): Vláda už nebude započítávat dobu na studiích do nároku na penzi

05.05.2023 8:05 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k sociálnímu pojištění během studia.

Kubisková (Přísaha): Vláda už nebude započítávat dobu na studiích do nároku na penzi
Foto: Facebook
Popisek: Karolína Kubisková

Další lež a podvod Fialovy vlády! Tentokrát se týká studentů. Vláda totiž porušila další slib a nebude už započítávat dobu na studiích do nároku na penzi. A to nejen stávajícím studentům, ale ZPĚTNĚ i těm, kdo nestihli dokončit studia do konce roku 2009. To je velká nespravedlnost!

K tomu kvůli inflaci studentům vzrostly ceny kolejí, stravného, jízdného i všeho ostatního. Mnozí z nich si dnes nemohou dovolit třeba teplý oběd, nebo bydlet na koleji, protože ceny sahají až k 6tisícům korun za měsíc. Až 13 000 studentů má dnes existenční potíže a zhruba o třetinu vzrostl také počet žádostí o ubytovací stipendia. Ty ale univerzity dělí podle počtu žáků a čím víc žadatelů, tím nižší je částka příspěvku. Jak pomůže vláda? NIJAK!

Nejenže chce zrušit slevu na jízdném a zavézt odvody z přivýdělků, ale NOVĚ uvažuje i o zdanění stipendií a také zrušení daňové slevy na studenta. Nepočítám, že studium nezapočte do důchodu.

Zkrátka samé postihy! Vládní záměr odradit mladé lidi od studií a nahnat je co nejdřív do práce je zjevný, ale za mě nedomyšlený. Už teď nám chybí odborníci v různých odvětvích. Nejsou zubaři, lékaři, IT odborníci a mohla bych pokračovat. Kde mají brát motivaci ke studiu?

Přitom je to absolutní paběrkování. Těmito kroky ušetří vláda podle odborníků stovky milionů, maximálně jednotky miliard. To jí hledaných víc jak 70 miliard stejně neřeší.

Studenti jsou navíc naše budoucnost. Právě na nich záleží, jakým směrem se bude ubírat dění v našem státě. To oni budou určovat, zda budeme zemí s kvalitním lidským kapitálem a vysokou přidanou hodnotou, nebo jen montovnou pro okolní státy. A to přece nechceme, že?!2

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

13:04 Mašek (ANO): Podmínky o jednání o ukončení války se pro Ukrajinu s časem zhoršují

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru na Ukrajině.